На простору бивше фабрике компаније ”Прва искра” у Баричу ускоро ће се налазити нови производни погони. Компанија ”Прва искра – Наменска” је захваљујући успешном пословању у претходном периоду успела да обнови све капацитете порушене у НАТО бомбардовању 1999. године, а у конзорцијуму са предузећем ”Инса – Земун” је учествовала у куповини осталих порушених објеката ”Прве искре”.

Станоје Биочанин директор компаније ”Прва искре – Наменска” је рекао да је због ширења зона опасности односно због безбедоносних зона било неопходно да предузеће учествује у куповини.

– Заједно са предузећем ”Инса – Земун” смо учествовали у овој куповини као једини понуђачи и договорили смо се шта купује ”Наменска”, а то је земљиште и објекти који се граниче са нашом територијом због ширења зона опасности. Имамо намеру да градимо капацитете за производњу перфоратора за нафтне бушотине, детонатора који се користе у индустрији прераде нафте и у рудницима – казао је Биочанин.

Јовица Зарић генерални директор акционарског друштва ”Инса – Земун” је рекао да је то предузеће 2006. године приватизовано.

– Имали смо пуно воље и залагањем и инвестицијама смо успели да одржимо предузеће. С обзиром да имамо и војну наменску производњу и раније смо сарађивали са ”Првом Искром”, дошли смо до идеје да заједно уђемо у конзорцијум и да један део наше производње преселимо у Барич – истакао је Зарић који је изразио наду да ће погон бити у функцији до следеће године и додао да ће у њему радити преко стотину људи.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је изразио задовољство што Барич има прилику да постане локомотива развоја Обреновца као некада.

– Не постоји Обреновчанин кога овај објекат, када прилази граду и погледа га са пута, не подсећа на злочиначку НАТО агресију. Ови производни погони су некада носили развој Обреновца и ја сам обећао, без обзира на изградњу фабрика компаније ”Меита”, да ћемо се заједно са ”Наменском” и  са новим партнерима трудити да комплетан овај простор приведемо производној намени и да Барич постане локомотива развоја Обреновца, да постане оно што је некад био. Извозни капацитет ове производње је такав да ћемо моћи да повећамо плате људима у здравству као и професорима и полицајцима, да ће најнижа пензија, као што је председник Вучић рекао, од 25 хиљада бити повећана на 50 хиљада. Јако сам поносан и захвалан људима који су инвестирали преко 30 милиона динара у првој фази да купе ову рушевину и да уложе своје знање, енергију и новац – истакао је Чучковић.

Председник Скупштине Градске општине Обреновац Мирко Вранешевић је рекао да је немогуће поверовати да је овде некада радило преко 5 хиљада запослених.

– Захваљујући инвеститорима рушевине које сада изгледају сабласно, ускоро ће постати најсавременија фабрика у Обреновцу. Успели смо домаћинским вођењем да направимо позитивну климу за инвеститоре, и њих је све више – рекао је Вранешевић уз констатацију да се испуњава обећање да у Обреновцу неће бити незапослених.