9. мај се обележава као Дан победе над фашизмом у Другом светском рату и као Дан Европе, у знак сећања на исте датуме 1945. године када је нацистичка Немачка потписала капитулацију и 1950. када је француски министар Робер Шуман представио предлог организовања Европе, познат као „Шуманова декларација”.

Тим поводом на Градском тргу у Обренову венце су положили представници Градске општине Обреновац, представници удружења бораца, политичких партија и појединци.

Наиме 9. маја 1945. године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел. Године 1945. Нацистичка Немачка је потписала капитулацију у Другом светском рату. Дан победе над фашизмом се слави 9. маја, иако је Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније безусловном капитулацијом царског Јапана после трагичне употребе А-бомбе у Хирошими и Нагасакију.

У знак сећања на страдале у Другом светском рату присутнима се обратила Марина Батричевић, представница СУБНОР-а, која је нагласила да антифашизам није идеолошко и политичко уверење, већ дубоко људско опредељење за мир и слободу. Она је истакла да је модерна Европа заснована на принципима и начелима који су водили борце против нацизма и фашизма.