Данас су започети радови на замени главног вентила испред постројења фабрике воде на Забрежју. Због тога су надлежни у Јавном предузећу ”Водовод и канализација” јуче најавили да може доћи до смањења притиска или краткотрајне обуставе водоснабдевања.

Радове је обишао председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић који је том приликом рекао.

– Од самог тренутка када смо имали хаварију и нестанак воде у целом Обреновцу пре неколико месеци до данас рађено је на испирању сва три цевовода који иду од водоизворишта до фабрике воде на Забрежју. Паралелно са тим, ми смо радили јавну набаку и преко 30 милиона динара је опредељено за замену вентила. Они су на основу вишедеценијског експлоатисања свој век трајања истрошили, и данас је дошао тренутак када њих треба системски заменити. Имамо 15 позиција одавде до рени бунара и то ће бити замењено у наредном периоду. Грађани ће бити упозоравани на тренутке када ће бити кратких нестанака воде, али у сваком случају улагање у водоизвориште је наш приоритет. С обзиром на запрљаност цевовода, с обзиром на наслаге мангана, сав вишак средстава који имамо за одржавање нашег комуналног система улагаћемо у возила и опрему јавних предузећа, у реконструкцију топловода, капиталне реконструкције водоизворишта како бисмо могли нашу нову инвестицију ширење водоснабдевања ка Пироману, Бровићу, Вукићевици, Трстеници, Орашцу и Дрену да спроведемо и са довољним капацитетом дођемо до становништва – казао је Чучковић и захвалио се радницима на преданом раду.

Директор ЈКП ”Водовод и канализација” Бранко Матић је истакао важност данашњих радова и напоменуо да поменути вентил до сада није био мењан.

– Тај вентил никада до сада није био мењан, а јако је битан у процесу производње, јер он у неким кризним тренуцима може да пусти воду у прелив када је вода евентуално лошијег квалитета него што би требало да буде. За целокупан процес производње ово је један битан тренутак, али и осетљив, зато смо јуче и обавестили јавност да постоји могућност, додуше краткотрајно, да дође до смањења притиска или краткотрајне обуставе водоснабдевања – рекао је Матић и најавио да ће оваквих радова бити и током лета.

– Водоводну мрежу морамо у потпуности да ставимо у функцију, тако да све оно што деценијама није мењано, вољни смо, заједно са општином, да заменимо у циљу што бољег снабдевања грађана и ширења мреже – казао је Матић и додао да таквих вентила има преко 20 као и да су огромног промера, те да је припрема дуготрајна и озбиљна.

Радови ће трајати данас и сутра, а надлежни у ЈКП превентивно саветују потрошачима да припреме мање залихе воде и захваљују на разумевању.