У фебруару ове године је Градска општина Обреновац расписала јавни конкурс за доделу бесповратних средстава из буџета општине предузетницима, микро и малим правним лицима. Тим поводом је члан Већа Градске општине Обреновац Предраг Јовановић обишао предузеће ”Тулимировић плус” које је захваљујући тим средствима набавило опрему за нови пословни објекат.

Драган Тулимировић се захвалио Градској општини Обреновац на помоћи и истакао да је она пристигла у правом тренутку, јер је управо тада отваран нови објекат. Он је додао да је пријава на конкурс била једноставна, да је процедура некомпликована и да је врло брзо новац уплаћен на рачун.

Предраг Јовановић је изразио задовољство што је општински програм подршке успешно заживео.

– Драго ми је да смо могли да помогнемо, а припала ми је пријатна дужност да обавестим предузетнике, да ће општина од следеће године издвајати знатно више средства него раније. Општински буџет је све пунији и у том смислу је битно да поменемо и компанију ”Меи Та” и 1700 људи који тамо раде. Када се све то сабере са свим осталим привредним субјектима са новим радницима, буџет је пунији него икад. Захваљујући томе ћемо имати више него дупло више средстава за ове намене. Циљ нам је да се примакнемо проценту који у развијеним земљама заузима приватни сектор, јер нема успешне државе без успешног приватног сектора – закључио је Јовановић. Он је подсетио да је у општинском буџету опредељено шест милиона динара за помоћ предузетницима, а да се бесповратна средства одобравају у једнократном износу до 60 хиљада динара.

Јовановић је искористио прилику да позове обреновачке предузетнике да се пријаве по јавном позиву који су објавили Развојна агенција Србије и Министарство привреде. У питању је додела бесповратних средстава у оквиру програма подршке малим предузећима за набавку опреме. Јовановић је објаснио да привредни субјекти који задовоље услове програма и којима банке, односно лизинг компаније укључене у реализацију програма, условно одобре кредит односно финансирање могу остварити право на суфинансирање до 25% нето вредности набавке производне опреме. Привредни субјекат је у обавези да обезбеди учешће у висини 5% нето вредности производне опреме, док ће се преосталих 70% нето вредности производне опреме обезбедити из кредита пословних банака или финансијског лизинга лизинг компаније укључених у спровођење овог програма.

– Пријаве су већ почеле да се шаљу, и зато је битно да предузетници буду брзи, ажурни и да се информишу на сајту Развојне агенције Србије или преко шалтера за предузетнике у Градској општини како могу остварити своја права – казао је Јовановић.

Текст јавног позива за доделу бесповратних средстава у оквиру програма подршке малим предузећима за набавку опреме можете прочитати овде.