Обреновац може да се похвали богатом историјом и културно историјским споменицима који по својим историјским вредностима представљају значајан туристички потенцијал. Удружење грађана “Излетник” препознало је лепоте обреновачке општине и уз помоћ Градске општине Обреновац организовало обилазак манастира Светог Христифора у Мислођину како би своје чланове упознало са природним лепотама овог краја али и са историјом манастира, обичајима и традицијом нашег народа.

Председница удружења “Излетник” Радмила Каталина захвалила се представницима Градске општине Обреновац који су изашли у сусрет овом удружењу и потрудили се да излетнике упознају са Обреновцем и околином.

-Ми смо удружење које истражује туризам у Србији. Идемо тамо где нисмо били да видимо да ли постоји неки туристички потенцијал што ће можда једног дана моћи да се претвори у туристичку атракцију. – рекла је Радмила Каталина.

-Ове године предложили смо да то буде тура изненађења. Кренули смо од ,,Меи Та” и ту су туристи доживели пријатан шок. Имали смо једну причу о економском напретку Обреновца, развоју Обреновца и дошли смо овде пред овај храм, први пут да га виде, и једноставно да укажемо да Обреновац има нешто што можда више од половине Београђана и не зна. – рекао је председник Комисије за културу, Зоран Ћорломановић.

Излетнике је, као прави домаћин, дочекао и поздравио председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић.

– Са великим задовољством желим да обавестим јавност да је наш манастир Светог Христифора у Мислођину одабран од стране Републике у 99 светиња које су од великог значаја за Републику Србију и стављен на мапу туристичких потенцијала и Србије и Београда. Данас је прва тура туриста који походују овом нашем здању и ја сам сматрао да је пристојно да као председник општине, у име грађана Обреновца, прве туристе поздравим. – рекао је Мирослав Чучковић.

Чучковић је додао да верује да ће ово место у будућности бити пуно туриста и из земље и из иностранства и да ће на тај начин бити представљена наша култура, историја и многобројни потенцијали које Обреновац има да понуди.

Туристи су од игуманије манастира Јустине могли да сазнају све о историји овог велелепног здања али и детаље о обнови ове светиње која је сада украс обреновачке општине.

Манастир Светог Христифора је једна од три задужбине које је краљ Драгутин подигао између престонице Београда и резиденције у Дебрцу. Археолошка истраживања открила су да је црква била подигнута на темељима римске базилике. Турци су први пут уништили манастир после Косовског боја, али га је деспот Стефан обновио. После турске похаре у 17. веку, светиња је запустела до нашег времена када га је својом упорношћу обновила мати Јустина, игуманија и једина монахиња у манастиру. Манастир је 4. октобра 2015. освештао Патријарх српски Иринеј.

Свети Христифор је симбол и заштитник скелеџија. Хришћанско предање о Светом Христифору наводи да је био дивовског раста и да му је право име било Репровус, на латинском значи Проклетник. Лутао је по свету желећи да упозна Христа, а по савету једног духовника преносио је људе преко дивље реке да би спознао веру. Једног дана се појавио дечак и замолио дива да га пренесе преко бујице. Овај се једва с малишаном на леђима добатргао до друге обале. Упитао је: “Какво је то чудо с тобом, дете? Било ми је као да сам цео свет носио на себи!” Као одговор зачуо је: “Ја сам Христос, Спаситељ света! Онај који је на себе узео сву тежину греха. Данас си ти на својим плећима носио оно најтеже на свету. Због тога ћеш се од данас звати Христифор, онај који носи самог Христа.”

Поред обиласка манастира Светог Христифора у Мислођину, туристи су били у прилици да виде и задужну кућу Ранковића, цркву у Уровцима, цркву у Белом пољу, Арборетум, мост код ТЕНТ-а, а своје дружење су завршили уживајући на обалама Саве.