Трка мира – Peace Run 2018, најдужа штафетна трка на свету ће проћи у среду, 16. маја и кроз општину Обреновац. Ове године Интернационални тим тркача заједно са нашим врсним ултрамаратонцима ће од 15. до 19. маја, претрчати деоницу европске трасе од границе БиХ преко општина Лозница, Шабац, Обреновац, Београд, Гроцка, Смедерево, Пожаревац, Велико Градиште Голубац, Доњи Милановац, Текија и Кладово. На граничном прелазу у Кладову ће напустити нашу заемљу и ући у Румунију настављајући свој пут кроз Европу.

Међународни тим Трке мира долази у Обреновац у среду, 16. маја 2018. године у 10:30 часова из правца Шапца када ће на тргу Др Зорана Ђинђића бити одржана пригодна манифестација и дочек тркача. Трка ће наставити свој пут у 11.00 часова у правцу Београда.

Предраг Кнежевић, председник Трке мира за Србију је рекао да се кроз бакљу коју учесници трке носе симболизује мир, пријатељство, хармонија и љубав међу људима, без обзира на верску припадност, расу и боју коже. Она се преноси и даје успут и људима које сусрећемо.

– Ове године 27. фебруара трка је кренула из Бугарске, а завршава се у Лисабону 8. октобра. Поносни смо што је овај спортски догађај подигнут на један висок ниво, тако да ћемо 16. маја када будемо у Београду бити примљени од највиших званичника у Народној скупштини Србије, где ћемо заједно послати поруку и слику свет да је Србија земља у којој је на првом месту мир – додао је Кнежевић.

Позивамо грађане да у што већем броју присуствују скупу, поздраве тркаче као и да се укључе у трчање кроз Обреновац, заједно са интернационалним тимом. Учесник Трке Мира постаје свако ко претрчи са бакљом макар и неколико корака или онај ко је само узме у руку и на тај начин подржи племениту идеју светског мира и хармоније. Трку подржавају Народна Скупштина Србије и Олимпијски комитет Србије, а бакљу мира су до сада држали милиони људи широм света, међу њима и многи истакнути грађани света – председници држава, премијери, спортисти, уметници…

Трку Peace Run је 1987. основао Шри Чинмој, спортиста, филозоф, сликар и песник који је свој живот посветио унапређењу идеала светског мира и светске хармоније.