Химном Основне школе ”Посавски партизани” синоћ је свечано отворена академија поводом 50 година од оснивања ове образовне установе. Бивши и садашњи наставници, ученици, директори, сарадници и родитељи, попунили су позоришну салу Спортско-културног центра до последњег места.

– Поводом дана школе Посавски партизани одвијало се неколико активности током недеље, а вечерас славимо 50. рођендан и том приликом смо приредили приредбу. Мало је другачија од осталих, јер у њој учествују и бивши и садашњи ученици, родитељи, бивши наставници – рекао је Мирослав Крстић, директор ове школе.

Оно што је од самог почетка остало непромењено јесу успеси и резултати ђака ове школе. Тренутно три ученика иду на Републичка такмичења, и то из математике и физике, а ускоро ће се ученици седмог и осмог разреда опробати и на такмичењу из хемије и биологије.

Као бивши ђак ове школе, а садашњи председник општине, присутнима се обратио Мирослав Чучковић.

– Не могу да се не осврнем на тих 10 година које је моја генерација провела у Посавцима. Ми смо заиста кренули силовито, врло одговорно, у једном срећном окружењу да се школујемо. То је била средина осамдесетих година, били смо Титови пионири. Тај период је прекинут ратовима. Завршили смо га као генерација која је имала највећи број вуковаца и одличних ђака, а нажалост најмање свршених студената. То је пораз наше генерације и морам да кажем да је распад те државе и све оно што су Посавци тада прошли, носило ту тежину дневних проблема. Оно што је данас за нас важно јесте да нове генерације имају могућност, да основне и средње школе, односно факултети после тога буду доступни, да имамо што је могуће већи број школованих људи. Мислим да Обреновац данас вапи за добрим кадровима који ће даље носити развој овог града и улога Посаваца у томе је јако значајна. Морамо се сетити свих људи који су били део колектива основне школе “Посавски партизани”, а који данас нису међу нама и оних који су данас у пензији, као и посатојећег кадра који је, ја сам убеђен, кадар да адекватно води ове нове генерације у нове победе. Живели Посавци, живео наш Обреновац!” – рекао је Чучковић.

Поред Свечане академије овом приликом посетиоци су могли да виде изложбу радова ученика ове школе из различитих предмета.