инфо билтен | октобар III 2010.

Trening “Kako planirati i izvesti neformalno obrazovne aktivnosti”
Ukoliko ste zainteresovani da sami planirate, osmišljavate i realizujete neformalno-obrazovne aktivnosti za mlade, iskoristite priliku i unapredite znanja iz različitih oblasti.   Četvorodnevni trening u organizaciji grupe “Hajde da…” i Kancelarije za mlade Gradske opštine Obrenovac će se održati od 4. do 7. novembra 2010. godine u Obrenovcu.
Teme koje će se obrađivati na treningu su:
    * Grupni rad i uloge u timu
    * Komunikacijske veštine (aktivno slušanje, empatija, davanje povratne informacije)
    * Struktura i kreiranje radionice
    * Vidovi učenja u grupnom radu
    * Uloga facilitatora

Prijave preko prijavnog formulara do 30. oktobra 2010. godine. Učesnici koji budu prisutni sva četiri dana dobiće sertifikat.

Mladići i nasilje: Trening za mladiće o rodno zasnovanom nasilju

U opštini Obrenovac počinje sa realizacijom projekat “Edukacija mladića za sprečavanje nasilja i rodno zasnovanog nasilja – Budi muško”. Prva od aktivnosti koja će se organizovati je “Trening za mladiće o rodno zasnovanom nasilju“. Trening će biti održan  tokom novembra u Kancelariji za mlade Gradske opštine Obrenovac.
Trajaće tri dana i na njemu će učestvovati 20 mladića iz Obrenovca. Tokom treninga mladići će učiti o rodnoj ravnopravnosti, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, nasilju, seksualnom nasilju, kao i o mehanizmima za prevenciju.
Trening će voditi treneri Centra E8. Trening je deo projekta “Edukacija mladića za sprečavanje nasilja i rodno zasnovanog nasilja“ koji ima za cilj izazivanje promene stavova i ponašanja mladića u vezi rodno zasnovanog, ali i vršnjačkog nasilja, zdravih stilova života i pitanja maskuliniteta.
Pozivamo mladiće iz Obrenovca da se priključite kampanji BUDI MUŠKO!
Prijave/ime, prezime i kontakt telefon/ poslati na kzm.obrenovac@yahoo.com Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili na 0118724025.

Učesnici SYLP-a se vratili iz Amerike

Posle jednomesečnog boravka u SAD, tridesetoro učenika, među kojima je i četvoro iz Obrenovca, je sa svojih pet pratilaca doputovalo u Srbiju.

Postavljen prvi javni solarni punjač za mobilne telefone
14. oktovra u podne je na gradskom trgu u Obrenovcu postavljen prvi javni solarni punjač za mobilne telefone. To je prvi solarni punjač takve vrste u Srbiji. Solarni punjač za mobilne telefone je izum tima “Strawberry energy”, koji se bavi istraživanjem i razvojem obnovljivih izvora energije.

Održan Sajam obrazovanja za srednjoškolce u Obrenovcu
12.oktobra u prostorijama Gimnazije i Poljoprivredno-hemijske škole u Obrenovcu je održan Sajam obrazovanja za srednjoškolce. Sajam je organizovala Kancelarija za mlade Gradske opštine Obrenovac u saradnji sa Poljoprivredno-hemijskom školom iz Obrenovca, udruženjem građana “Šansa” i  Forumom mladih sa invaliditetom.

Oktobarska PASCO radionica
Tokom vikenda, 16. i 17. oktobra, u Domu kulture održaće se još jedna PASCO radionica. Radionica se sastoji iz četiri dela i namenjena je mladim glumcima i profesorima, rukovodiocima dramskih trupa.

Dani iranske kulture
Biblioteka “Vlada Aksentijević” u saradnji sa Iranskim kulturnim centrom i Društvom srpsko-iranskog prijateljstva organizuje u Obrenovcu Dane iranske kulture pod nazivom “Iran – civilizacija koja traje”. Manifestacija počinje večeras u biblioteci “Vlada Aksentijević” u 19:00 časova svečanim otvaranjem, a prisutnima će se obratiti ambasador Irana Abolgasem Delfi.


SAJAM ZAPOSLJAAVANJA ZA MLADE
– Najbolji kadrovi za najbolje poslodavce

Nacionalna služba za zapošljavanje, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvom omladine i sporta-Fond za mlade talente, Skupštinom grada Beograda i Opštinom Novi Beograd, organizuje Sajam zapošljavanja mladih ”Najbolji kadrovi za najbolje poslodavce”, 21. oktobra 2010. godine, od 9 do 17 časova, u Hali sportova na Novom Beogradu.

Tribina o položaju mladih sutra u Domu omladine
Udruženje građana „Pokretač” uz pomoć Sekretarijata za sport i omladinu organizuje 19.oktobra  u 19 časova u Domu omladine (sala na prvom spratu), u okviru projekta „Putevima inspiracije – slobodno vreme i kako ga iskoristiti”, javnu tribinu „Položaj mladih u Beogradu i njihovo slobodno vreme”.

OBESSU BUS Tour
Unija srednjoškolaca Srbije će 19. Oktobra 2010. godine, od 18 – 21h, na Trgu Republike organizovati nekoliko različitih aktivnosti kojima će se promovisati prava srednjoškolaca. Aktivnosti će biti interaktivnog karaktera i omogućiće prolaznicima da se uključe i doprinesu čitavoj akciji.

” Rođeni u YU” – tribina
Beogradski nedeljnik “Vreme” i fondacija “Friedrich Ebert ” organizuju tribinu pod nazivom: ” Rođeni u YU” , 27. oktobra 2010. sa početkom u 14 časova. u Centru za kulturnu dekontaminaciju, ulica Birčaninova 21.



Konkurs za dodelu stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić
Fond dr Zoran Đinđić, u saradnji sa Odborom nemačke privrede za istočnu Evropu i nemačkim Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj po osmi put raspisuje konkurs za dodelu „Stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić“. Konkurs je namenjen studentima završnih godina fakulteta kao i mladim stručnjacima sa prvim radnim iskustvom.

Trening mladih lidera za demokratiju i evropske integracije

Beogradski fond za političku izuzetnost raspisuje konkurs za učešće u programu “Trening mladih lidera za demokratiju i evropske integracije” u kome mogu učestvovati aktivisti političkih partija, studentskih i drugih organizacija civilnog društva iz Beograda, Niša i Novog Sada, od 18 do 30 godina starosti.

PRIMENJENA DIPLOMATIJA 2010/2011
Generacija 21, omladinska nevladina organizacija u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji, a uz podršku Fondacije Friedrich Ebert raspisuje konkurs za prijem devete generacije polaznika dvosemestralnog seminara „Primenjena diplomatija“.

Empower Serbia – Youth Leadership Academy 2010.
“Empower Serbia” is an intensive, non-partisan four-day curriculum that is open to people between the age of 18 and 30 who are interested in gaining leadership and advocacy skills. The focus of the Youth Leadership Academy (YLA) is the development and sharpening of leadership, advocacy, management, strategic planning and policy development skills for young leaders in Serbia.

PRAKTIKANT – VOLONTER u Francusko- srpskoj privrednoj komori
Opis zaduženja: 
– Rad na bazi podataka, informatoru i organizaciji događaja Privredne komore
– Sortiranje, obrada i arhiviranje ulazno-izlazne dokumentacije
– Ostali administrativni poslovi
– Angažman je predviđen na 3 meseca sa pola radnog vremena


Ministarstvo omladine i sporta je raspisalo dva konkursa za programe i projekte u oblasti omladinske politike
Ministarstvo omladine i sporta u skladu sa Uredbom o utvrđivanju programa raspodele i korišćenja sredstava za programe i projekte u oblasti omladinske politike u 2010. godini („Službeni glasnik RS“ broj 6/10 od 12.02.2010. godine) raspisuje:

Nagradna igra – šestomesečna pretplata na www.guitarmasterclass.net
GMC – guitarmasterclass.net  je jedan od vodećih internacionalnih sajtova za učenje gitare putem interneta. Lekcije kreiraju profesionalni muzičari iz svih krajeva sveta. Na GMC-u možete naučiti da svirate gitaru, poboljšate trenutni nivo znanja ili izgradite svoj osobeni muzički stil kroz kvalitetne online video lekcije, video chat, muzičke kolaboracije, interakciju putem foruma i sl.

Upoznaj AIESEC
Međunarodna studentska organizacija AIESEC, i ove godine, poziva sve zainteresovane studente da iskoriste priliku i postanu članovi organizacije. Svakog oktobra vrši se prijem novih članova i povodom toga organizovaće se uvodna prezentacija „Upoznaj AIESEC“ 20. oktobra 2010. na Fakultetu organizacionih nauka sa početkom u 20h. Više informacija možete pronaći na www.fon.aiesec.org.rs