Поводом Међународног Дана Рома  у понедељак, 9. априла, упрличена је свечана академија у великој сали Спортско културног центра ”Обреновац”. Истога дана на старом гробљу организовано је постављање венаца на споменик Бранку Винтеру. Венце су положили представници Комисије за унапређење положаја Рома и Градске општине Обреновац. Бранко Винтер је био добротвор грађана Обреновца. Захваљујући њему многи Обреновчани ромске националности су током Другог светског рата спашени од депортације на присилан рад и погубљења. 

Бранко Винтер је био Немац који се после Првог светског рата преселио у Србију, узео српско држављанство и православну веру. Током окупације у Другом светском рату, Немци су Бранка Винтера обавезали да буде тумач команданту немачког гарнизона у Обреновцу. Сваку прилику је користио да спасе Обреновчане од прогона и одмазде окупатора, а постао је познат по томе што је издејствовао повлачење наредбе о депортацији Рома на принудни рад, тиме што је немачком команданту указао на то да су Роми изузетно музички талентовани, вредни и поштени људи.

Милорад Јанковић, заменик председника Скупштине Градске општине Обреновац казао је да ће Улица 14. октобра у наредном периоду носити назив Бранка Винтера. Он је овом приликом подсетио да се дан Рома облежава од 1971. године.