У селу Вукићевица данас је одржан помен настарадалом мајору Небојши Тепавцу. Мајор Небојша Тепавац је 5. априла 1999. године страдао од дејства противрадарске ракете НАТО-а, извршавајући борбени задатак у саставу 8. ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде ПВО.

Сваке године 5. априла, на месту погибије мајора Тепавца, породица, пријатељи, представници Војске Републике Србије, Градске општине Обреновац и удружења бораца полажу венце на спомен обележје.

Присутнима се обратио народни посланик Ђорђе Комленски и том приликом рекао:

– Зликовци су 1999. године дошли да нам заузму небо, да нас поробе, да нам отму најлепшу земљу на свету и да убију народ. Између њих и Србије стајала је војска, стајали су добровољци, стајали су припадници полиције, стајала је љубав народа према слободи, међусобно поштовање свих нас и пожртвовање. Можда нисмо били толико војно снажни, али љубав према слободи је била вреднија од оружја. После тачно 19. година они који данас поново куцају на границе Србије, не би ли завршили оно што 1999. године војска и народ нису дозволили – истакао је Комленски. Он је казао да је срце Небојше Тепавца било толико велико да није знало за страх, није знао за страх ни он, ни његови саборци. Комленски је наставио да је у Србији одувек била обавеза бити војник, част бити официр, али херој је могао бити само онај који је Србију волео више него самог себе.

– Небојша Тепавац је херој, чије ћемо име памтити док год смо живи, Небојша Тепавац и многи други хероји су звезде које треба да воде Србију у будућност без рата, али са храбром и јаком војском која ће одвратити сваког коме падне на памет да покуша оно што је покушано 1999. године. Херој Небојша Тепавац је оставио свој живот у залог за будућност Србије за њену слободу, за њено потомсто. Нека му је вечна слава и хвала! – рекао је Комленски.

Синиша Дивјак командант 2. ракетног дивизиона противваздухопловног дејства је, обраћајући се присутнима, рекао да се данас одаје почаст човеку који је оставио неизбрисив траг у историји Србије.

– Те кобне ноћи између 4. и 5. априла, заједно са својим саборцима из 8. ракетног дивизиона, мајор Небојша Тепавац је бранећи небо изнад Обреновца, без икаквог колебања и страха, ушао у кабину да да свој допринос одбрани слободе. Дао је допринос који нас све обавезује на вечну захвалност, дао је живот за живот нас овде присутних, за грађане Обреновца, Београда и наше земље – казао је Дивјак и захвалио се мештанима Обреновца који знају да цене Небојшину жртву и одржавају спомен место за будуће генерације.

 

Биографија мајора Небојше Тепавац

Мајор Небојша Тепавац рођен је 27. марта 1961. године у Шапцу. Завршио је Ваздухопловну војну гимназију у Мостару и Ваздухопловно-техничку војну академију у Рајловцу. У току рата био је на дужности командира батерије за вођење ракета. Дана 5. априла 1999. године на ватреном положају у селу Вукићевица, општина Обреновац, извршавајући борбени задатак у саставу борбене послуге 8. ракетног дивизиона 250. Ракетне бригаде ПВО, од дејства противрадарске ракете НАТО-а смртно је страдао. Постхумно је одликован Орденом за заслуге у области од бране и безбедности I степена и унапређен у чин мајора. Сахрањен је на Новом бежанијском гробљу у Београду. Због херојске жртве од 2013. године једна улица у Обреновцу носи назив по мајору Небојши Тепавац.