Данас је заменик председника Градске општине Обреновац Миодраг Митровић обишао радове на реконструкцији и санацији котларнице варошког купатила, познатијег као ”Стара бања”. Он је том приликом напоменуо да ће радови бити завршени у планираном року, као и да нова генерација котлова на пелет гарантује потпуно уживање корисницима и штити животну околину.

– Радове пратимо од самог почетка, а данашњи обилазак је показао да ће у планираном року све бити завршено и да ћемо од 1. јуна моћи да користимо овај део бање. Пре неколико месеци је предат министарству програм за доделу средстава за наставак радова, чекамо позитиван одговор како бисмо могли да започнемо радове на следећој фази, то јест, на реконструкцији ламеле А – казао је Митровић.

Директор Јавног предузећа за изградњу Обреновца Милан Марошанин је рекао да се тренутно изводе машински и грађевински радови на компетној реконструкцији бањске котларнице.

– Машински радови су изведени већ 60 одсто, остало је још повезивање самих котлова, повезивање резервоара за хладну и топлу воду и после тога долазе аутоматичари из електро службе који ће заокружити комплетан систем. Упоредо са овим радовима, завршавају се радови на кровној конструкцији, а и грађевински радови се приводе крају. Од сутра почињу радови на изградњи спољне фасаде и очекујемо да ћемо комплетне радове завршити до 1. маја како бисмо 15. маја предали комплетан објекат Јавно комуналном предузећу – казао је Марошанин и објаснио да су у току електро и машински радови, радови на изради хидрофорског система, као и санација две бунарске бушотине бањске воде и изградња бунара који ће радити по аутоматском режиму.

Бањска вода у Обреновцу је изузетно богата лековитим састојцима. Званична потврда статуса бањског места стигла је 1899. године, када је промовисана изузетно лековита алкално-сумпоровита вода обреновачке бање. Први темељи и постаменти котларнице датирају још из 1928. године. Котларница је последњи пут реконструисана 1958. године и до данас је радила на угаљ. Убудуће ће грејање бити на пелет, а подно грејање ће такође бити у систему грејања.