Председник општине Обреновац Жељко Јоветић посетио је обреновачке базене, на чијем су крову постављени соларни колектори. Постројење које чине 32 колектора јачине 40 киловата при осунчању од 1.000 вати по квадратном метру даје довољно енергије којом ће бити омогућено грејање воде на тушевима на отвореним и затвореним базенима, као и  грејање воде у кухињи ресторана.

У склопу ове инсталације постављају се и соларни бојлери у којима се вода греје за потребе базена. На овај начин годишње се може постићи уштеда електричне енергије од 50 до 70 одсто. Сунчева енергија се у колекторима претвара у топлотну и загрева флуиде, који даље загревају воду у бојлерима тушева на базенима и у ресторану објекта.
 

– Од 2009. године ово је четврти објекат у Обреновцу на који се постављају соларни колектори. Почели смо 2009. са Спортско културним центром постављањем првих соларних колектора за грејање топле воде у спортској хали и наставили прошле године са Центром за ментално недовољно развијене особе. Трећи објекат је први јавни соларни пуњач на свету и четврти су обреновачки базени, односно постављање соларних колектора за грејање топле воде за потребе ресторана и тушева на базенима. Живимо у граду где постоје две електране, познати смо по великом загађењу које се смањује из године у годину, али не можемо рећи да живимо у граду који има идеалне услове за живот. Баш због тога су овакви пројекти драгоцени и ми смо у Србији већ препознатљиви по еколошким пројектима. Не слажемо се да је једини извор електричне енергије сагоревање фосилна горива, већ је наша стратешка опредељеност да тражимо алтернативне изворе енергије. Ако већ имамо 300 сунчаних дана у години треба да искористимо те сунчане дане, односно оно што нам природа нуди без последица по животну средину – рекао је председник општине Обреновац Жељко Јоветић.

Оваква инвестиција на оваквом типу објекта се исплати за четири до пет година, а укупна вредност инвестиције је 3,5 милиона динара.