Једанаеста седница Већа Градске општине Обреновац, одржана је данас у Месној заједници Барич. Председник општине Мирослав Чучковић, искористио је ту прилику и иницирао формирање радног тела за Барич. Задатак тог тела је да у наредном периоду донесе план активности на период од десет година, како би се актуелни инфраструктурни проблеми у овом делу Обреновца решили.

– Успели смо са нашом визијом да Обреновац и Београд повежемо модерним аутопутем и модерном петљом, и суштински, цео привредни и саобраћајни живот ће ићи преко те петље. Нама ка Београду остају две месне заједнице, а то су Барич и Мала Моштаница – рекао је Чучковић уз констатацију да је у Малој Моштаници много инфраструктурних радова већ завршено. Са друге стране, Чучковић сматра да Барич треба да постане град у граду, јер је Барич основни покретач развоја Обреновца с обзиром на рад компаније ”Меи Та”.

– Потпуно је природно да сви млади из Барича пронађу ухлебљење у новој, другој фабрици компаније ”Меи Та”. Ту ће бити преко 2500 радних места, а морам да напоменем и да је, саобраћајница која иде од фабрике до каменог моста, у добром стању, али је нама неопходно да добијемо проширење улице до каменог моста са тротоаром, како би се унапредила безбедност – напоменуо је Чучковић. Он се осврнуо и на проблем клизишта у Баричу, те најавио прављење мапе где ће бити приказано где се на јавним површинама налазе клизне равни и где се оне могу зауставити.

Заменик председника Градске општине Обреновац Миодраг Митровић је потврдио да је на овој седници донета одлука о приступању најзначајнијим радовима на територији Барича.

– То је пре свега тротоар на путу за Београд што ће знатно допринети безбедности. Следеће што би требало да се уради је проналажење средстава и улажење у разрешавање горњег тока Баричке реке. Следећа важна ствар је комплетно решавање индустријске зоне у Баричу. Знамо да је до сада компанија ”Меи Та” завршила прву фабрику, кренула је изградња друге фабрике која ће бити у рекордном року завршена и повећаће се знатно број запослених са наше територије, пре свега младих људи. Остало је да се након разрешења судских спорова и стечајних поступака приступи уређењу простора и довођењу нових инвеститора и распламсавању инвестиционе и производне активности. Што се тиче центра Барича ту се очекује да у најскорије време кренемо са пројектовањем и идејним решењем за изградњу тржног центра у Баричу – рекао је Митровић и додао да је у току процедура, те да се ускоро очекује реконструкција вртића ”Колибри” у Баричу.

Председник Савета месне заједнице Барич Бранко Мрђа је истакао да је најважнији пројекат у Баричу решавање канализације. Он је напоменуо да ће се такође, приступити решавању проблема клизишта, као и уређењу нових дечијих игралишта, у насељу Колонија ће се приступити уређењу простора око зграда, а приступиће се и завршетку школе. Мрђа је подсетио да је доста инфраструктурних радова завршено од којих је издвојио реконструкцију моста и Улице Аце Тешића, затим асфалтирање улица, уређење обала у 14 улица у укупној дужини од 12531 метар, ископани су канали поред пута у дужини од два километра, као и то да је од почетка године афлатирано пет нових улица и постављено 16 нових светиљки и четири нова стуба јавне расвете.