Делегација Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA), предвођена  Јуниши Јамадом, генералним директором JICA за Блиски исток и Европу, јуче је посетила ТЕ “Никола Тесла” у Обреновцу. У разговору са пословодством компаније, које је предводио Ђорђи Биљановски,  заменик директора ПД ТЕНТ, још једном је разговарано о могућности финансирања пројекта изградње постројења за одсумпоравање димних гасова на локацији ТЕНТ А, за блокове А3-А6, од стране јапанске Владе.
 
Реч је о веома значајном еколошком пројекту за чију реализацију је неопходно издвојити веома значајна финансијска средства, која Електропривреда Србије у овом тренутку, није у могућности да обезбеди.
Због тога је помоћ затражена од јапанске стране, која је, као и током ранијих посета овом привредном друштву, и овом приликом, показала велику заинтересованост и спремност да помогне у његовој реализацији, у виду доделе тзв. меког кредита.
Говорећи о досадашњим активностима на изради овог пројекта, домаћини су госте из Јапана обавестили да је у току израда Студије изводљивости као и идејног решења за изградњу овог система за одсумпоравање на четири блока на локацији ТЕНТ А, зашта је, према првим проценама, потребно издвојити између  150 и 200 милиона евра.
Уколико Јапанска агенција за међународну сарадњу, након ове посете, да позитивно мишљење,  и јапанска Влада одобри потребна средства, према речима Ђорђи Биљановског, почетком ове године би требало очекивати потписивање билатералног уговора између Јапана и Србије о кредитирању овог пројекта. Након тога би био расписан тендер а до краја године би могао да буде одабран и најповољниј понуђач  како би први радови на његовој реализацији могли да почну већ почетком 2012. године.
У складу са одредбама из Уговора о енергетској заједници југоисточне Европе и националне Стратегије развоја и одрживог развоја ПД ТЕНТ је преузело обавезу да до 2015. године на свим постојећим постројењима уведе ове системе за одсумпоравање чиме би дао још један значајан допринос у заштити и унапређењу животне средине.
Након разговора чланови јапанске делегације су обишли локације за изградњу ових система на ТЕНТ А а потом посетили и ТЕНТ Б на Ушћу.
У разговорима са делегацијом JICA учествовали су Михаило Гаврић, директор Сектора за заштиту животне средине у ЕПС-у, Александар Влајчић и Милан Петковић, директори за унапређење система ПД ТЕНТ, Михаило Николић, директор ТЕНТ А и Зоран Бајић, руководилац Службе за заштиту животне средине у ПД ТЕНТ. 
 
Извор: www.tentesla.com