Градска општина Обреновац и ове године реализује програм лечења гојазности код деце под називом “Чиготица”, који је намењен деци од 12 до 18 година. Програм се реализује у сарадњи са Рехабилитационим центром Чигота на Златибору и Републичким фондом за здравствено осигурање. Групу малишана која ових дана борави на Златибору захваљујући програму “Чиготица” обишли су заменик председника ГО Обреновац Миодраг Митровић и члан већа задужен за здравство др Обрад Исаиловић.

Заменик председника Градске општине Обреновац Миодраг Митровић нагласио је да је задатак општинске управе да улаже у здравље деце. Он је рекао да је проблем гојазности све пристунији у Обреновцу и да општина системски улаже у програм како би побољшали здравствено стање деце. Митровић је на крају подсетио да је свако треће дете у Србији гојазно и да ће управо због тога бити настављено улагање у овај вид заштите.

На основу упута педијатра, а о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање деца у Чиготи могу да бораве 21 дан.

Програм је здравствено рекреативни за лечење гојазности код деце и младих, идеја програма је унапређење здравља и усвајање здравих животних навика. Овај по много чему јединствен дијететско-рекреативни и превентивни програм за лечење гојазности деце и одраслих, за резултат има смањене телесне масе али и здравствених ризика који су последица лоших навика и модерног начина живота.

Млади Обреновчани овом приликом истакли су захвалност општини Обреновац пошто им је омугићила учешће у оваком програму и нагласили да ће стечене навике применити свакодневно након повратка кући.

Члан Већа Градске општине Обреновац др Обрад Исаиловић осврнуо се позитивне резултате које је програм дао у претходном периоду и казао да општина већ трећи пут одводи децу на програм ,,Чиготица“ Он је рекао да су деца у просеку изгубила између 5 и 7 килограма и да су, по речима претходних учесника,  стечене навике, усвојене у овом програму, примењене и по повратку у Обреновац. Исаиловић је подсетио да општина Обреновац подједнако брине о свим суграђанима.

Програм “Чиготица” је резултат вишегодишњег искуства у третману гојазности код одраслих, који у раду са децом има у Европи јединствен, мултидисциплинарни приступ тима стручњака овом, не само естетском већ и здравственом проблему, а кроз који је до сада прошло више од 3000 деце из свих крајева наше земље, али и из земаља у окружењу.