У великој сали Спортско културног центра данас је одржана комеморација председнику Демохришћанске странке Србије (ДХСС) и једном од лидера некадашњег ДОС-а Владану Батићу, који је умро пре два дана, после дуге и тешке болести.

Комеморацији су, поред чланова породице и пријатеља, присуствовали представници Градске општине Обреновац и грађани Обреновца.

На почетку скупа приказан је филм о животу и раду Владана Батића, а затим му је одата пошта минутом ћутања.

Функционер ДХСС-а Живојин Стјепић казао је да ће ДХСС наставити да води политику коју је утемељио Владан Батић заједно са бившим премијером Зораном Ђинђићем, чији је циљ да Србија постане модерна земља.

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је, између осталог, рекао:

– Кад неком ко није из овог града кажете да сте из Обреновца, он ће, често, рећи да зна за Обреновац, јер је у њему термоелектрана или позната сточна пијаца. Многи ће, међутим, рећи да је из Обреновца Владан Батић. Није ни чудно, јер је он сам увек и с поносом истицао да је из Обреновца и да у њему живи. Обреновац се данас опрашта од свог јединог министра у историји ове општине и града. И то министра не у било којој Влади, већ у Влади премијера Зорана Ђинђића. Не стидим се да признам да сам као председник ове општине поносан што је један наш суграђанин био члан Владе која је сигурно уписана у историју ове државе и народа. 

Политички саборац и Батићев пријатељ Бранислав Лечић прочитао је једну од последњих колумни Владана Батића.
Испред општинског одбора ДХСС-а од Владана Батића се опростила Живанка Лазаревић.

Владан Батић биће сахрањен данас у 13 часова на Новом гробљу у Обреновцу.

 

 

Батић је рођен 27. јула 1949. године у Обреновцу, где је завршио основну школу и гимназију. У Београду је на Правном факултету дипломирао, магистрирао и докторирао. Од 1973. до 1984. године радио је у Скупштини општине Обреновац. Био jе jедaн од оснивaчa Демокрaтске стрaнке (ДС), члaн Глaвног одборa, Извршног одборa и први изaбрaни председник Беогрaдског одборa Демокрaтске стрaнке. Био је председник ДХСС-а од оснивања партије 1997. године. Владан Батић је био посланик у више сазива Скупштине Србије. После изборa у децембру 2000. године у новоформирaноj Влaди Зорaнa Ђинђићa постaје министaр прaвде. Зa време док је био министaр прaвде донето је много зaконa и укинута је смртнa кaзнa.