Награду ”Плави чуперак” за 2017. годину добила је Весна Алексић за књигу ”Крокодил пева” у издању Креативног центра, као најбољу књигу за децу објављену у Србији током претходне године. Одлуку је донело 36 писаца, критичара, теоретичара и професора дечје књижевности. који су учествовали по позиву у раду великог жирији за доделу ове награде, и изабрали ову књигу између 39 наслова колико их је предложено.

Награду “Плави чуперак” додељује Међународни центар књижевности за децу ”Змајеве дечје игре” у сарадњи са часописом за децу ”Невен” од јануара 2013. године, а установљена је с намером да се добије што објективнија слика о продукцији књига за децу домаћих аутора у Републици Србији.

Додељује се сваке године у знак сећања на песника Мирослава Антића, првог главног и одговорног уредника обновљеног часописа за децу “Невен”.

Наша суграђанка Весна, поред тога што пише за децу, она је са њима и у свакодневном контакту, јер ради као педагог у ПУ ”Перка Вићентијевић”. Бави се књижевношћу за децу и младе, а своје прве текстове написала је за “Политику за децу”. До сада је објавила десет романа, дванаест књига приповедака и шест сликовница, а већина тих наслова доживела је више издања. Аутор је и монодрама, две позоришне представе и више радио-драма за децу, као и једне игране ТВ серије. Добитник је бројних престижних награда из области књижевности за децу. Пише и у књижевној периодици о књижевности и приказује нове књиге за младе у часописима.