У суботу, 25. децембра, са почетком у 13 часова, у галерији Спортско културног центра у Обреновцу одржаће се гостовање Бојане Ашковић, шефа кабинета председника Градске општине Обреновац. Она ће, у оквиру пројекта “ФЕМИКС – Микс женског стваралаштва”, говорити о свом раду и каријери, као и о могућностима за професионални развој девојака у Обреновцу, те о начинима, идејама и могућностима за корисно провођење слободног времена.

Пројекат ФЕМИКС је намењен промоцији и афирмацији женског стваралаштва у различитим уметничким областима, кроз ликовне, литерарне, аудио-визуелне и друге креативне форме. Овим пројектом желимо да помогнемо девојкама заинтересованим за креативно изражавање да ту своју склоност максимално афирмишу, тежећи личном и професионалном самоостварењу. У том смислу, ФЕМИКС се наставља на деловање Мајспејс презентације СПЕЈСЕРКА, коју је Клуб ОПА из Београда уређивао од 2008. до 2010.

Основни проблем којим се овај пројекат бави јесте родна неравноправност међу младима, која се манифестује на више начина: кроз дискриминацију девојака у различитим околностима, нетрпељивост, потцењивање и предрасуде, као и кроз наметање патријархалног модела жене у јавном животу. Забрињава нас и прилично пасиван однос друштва према овим појавама, нарочито међу младима који су у критичном узрасту за формирање ставова о друштвеним дешавањима.

Пројекат ФЕМИКС ће, кроз планирано истраживање, најпре идентификовати најизраженије ставове младих о овим темама, а затим ће се, у складу са добијеним резултатима, путем низа локалних догађања и промоција бавити постављањем модела за родно равноправно, активно и стваралачки настројено друштво.

 
Пројекат “ФЕМИКС – Микс женског стваралаштва” реализује омладинска НВО Клуб ОПА “Омладина покреће акцију” из Београда, а финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије.