Градоначелник Београда Синиша Мали и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић обишли су данас фабрику аутомобилских делова „Меи Та” у Баричу где су, заједно са кинеским инвеститором, најавили изградњу још једне фабрике и могућност запослења додатних 1.500 радника.

Мали је подсетио да је „Меи Та” највећа фабрика отворена у Београду у последњих 20, 30 година која тренутно запошљава више од 1.000 радника и у којој нето плата износи 600 евра.

– Неки су се пре годину дана смејали да ћемо од напуштене фабрике „Прва искра Барич” направити најмодернију фабрику у овом делу Европе. Данас се овде производе турбо пуњачи за „Мерцедес” и „Форд”. Инвестори су веома задовољни условима које имају у Београду, што потврђује да су купили додатних 16 хектара земљишта за изградњу дупло веће фабрике од постојеће. Предвиђено је да нова фабрика има 50.000 квадратних метара, у којој ће се производити три милиона турбо пуњача годишње, што је дупло више него што се производи сада. То ће омогућити 1.500 нових радних места за Обреновац и град Београд – рекао је градоначелник.

Он је посебно нагласио да ће 200 ученика Техничке школе у Обреновцу одмах по завршетку школовања добити запослење у „Меити” што се, према његовим речима, први пут дешава, а циљ је да млади људи имају сигурност и овде заснивају породице. Нове фабрике и нова радна места прави су показатељ како се Београд променио у периоду ове градске власти, рекао је градоначелник.


Чучковић је истакао да је само пре годину дана на месту данашње фабрике била ледина, а да већ данас у „Меити” ради 1.000 Обреновчана, те да за неколико дана креће изградња дупло веће фабрике.

– То је велики успех за Обреновац, који је једно од највећих градилишта у Београду. Компаније „Меи Та” не би било у Обреновцу да није било визије председника Александра Вучића, политичке стабилности и економске извесности које је спровео, као и улоге градоначелника у преговорима са кинеским инвеститорима. Показали смо да Србија у привлачењу страних инвестиција може да побеђује и земље Европске уније, као и да производња за аутомобилске реномиране брендове може бити и у нашем Обреновцу – указао је Чучковић.

Извор: Беоинфо