Градоначелник Београда Синиша Мали, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и кинески амбасадор Ли Манчанг обишли су данас деоницу ауто-пута Сурчин–Обреновац, у делу где се гради мост који ће спајати ове две београдске општине. Како је том приликом истакао градоначелник, уз Београд на води, ово је једно од највећих градилишта у главном граду. 

– Сви шипови су већ постављени, а стубови завршени, тако да током пролећа и лета почиње изградња горњег нивоа моста. До краја 2019. и спочетка 2020. године све ће бити завршено. Београд ће добити још један, јединствен мост јер премошћава и Колубару и Саву, али је важније што ћемо спојити две општине, што ће допринети њиховом економском развоју – нагласио је Мали, додајући да ће се на овај начин спојити и коридори 10 и 11.

Он је прецизирао и да ће код петље „Сурчин” бити изграђен национални стадион, док је на страни Обреновца велика индустријска зона.

– За нас је веома важно да имамо што већи број градилишта. Сарадња с Владом Републике Србије никада није била боља и заједно радимо на добробит и у корист грађана Београда – оценио је Мали и подсетио да је резултат те сарадње и Пупунов мост, као што ће бити и гондола која ће спајати Калемегдан и парк Ушће.

Он је захвалио министарки Михајловић, као и кинеским пријатељима са којима ће Београд бити партнер у изградњи топлодалековода од ТЕНТ-а до „Београдских електрана” и фабрике за пречишћавање отпадних вода у Великом Селу.

Ли Манчанг је истакао да су бројни заједнички пројекти резултат поверења између два народа и две владе. Он је изразио уверење да ће их у будућности бити још више.

Зорана Михајловић је подсетила да је почетак радова на овој деоници свечано обележен 1. марта 2017. године, а годину дана касније радови теку и испред предвиђене динамике.

– Реализација на данашњи дан је 29 одсто, због чега захваљујем кинеском партнеру и Граду Београду – рекла је министарка, истичући да је градоначелник све време био уз овај пројекат – од припреме документације до експропријације.

Она је оценила и да су сви пројекти с кинеским партнером резултат не само пријатељства две земље већ и добрих економских односа. Такође, град и република одлично сарађују, а један од примера за то јесте прошлогодишње улагање у путну инфраструктуру Београда од 1,5 милијарде динара, док је план за ову годину три и по милијарди динара. Она је најавила и да ће се радити деоница од Новог Београда до Сурчина, дуга девет и по километара, с процењеном вредношћу од око четрдесет милиона евра.

Догађају су присуствoвaли прeдседници oпштина Сурчин и Oбреновац Стeвaн Шушa и Mирослав Чучковић, дирeктoри „Кoридoра Србије” и „Путeвa Србије” Зоран Бaбић и Зоран Дрoбњaк, в.д. директора „ЕПС-а” Милорад Грчић, кao и прeдстaвници извoђача радова.

Извор: Беоинфо