Градска општина Обреновац и ове године реализује програм лечења гојазности код деце под називом “Чиготица”, који је намењен деци од 12 до 18 година. Програм се реализује у сарадњи са Рехабилитационим центром Чигота на Златибору и Републичким фондом за здравствено осигурање.

-Нова група малишана данас је отпутовала на Златибор, овај програм их учи како да се здраво хране и живе. Они се врате са пар килограма мање и зато настављамо да реализујемо овај програм. Општина брине о свим својим грађанима – казао је члан Већа Градске општине Обреновац др Обрад Исаиловић.

На основу упута педијатра, а о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање деца у Чиготи могу да бораве 21 дан.

Градска општина Обреновац је прва у Србији која реализује овај програм у сарадњи са Републичким фондом за здравствено осигурање, а све у циљу превенције гојазности и отклањања њених последица.

Боравак деце на Златибору прошле године дао је добре резултате тим пре што се ради о свеобухватном програму који обухвата специјални режим исхране, целодневне физичке активности, бројне радионице и едукацију.

Програм је здравствено рекреативни за лечење гојазности код деце и младих, идеја програма је унапређење здравља и усвајање здравих животних навика. Овај по много чему јединствен дијететско-рекреативни и превентивни програм за лечење гојазности деце и одраслих, за резултат има смањене телесне масе али и здравствених ризика који су последица лоших навика и модерног начина живота.

Програм “Чиготица” је резултат вишегодишњег искуства у третману гојазности код одраслих, који у раду са децом има у Европи јединствен, мултидисциплинарни приступ тима стручњака овом, не само естетском већ и здравственом проблему, а кроз који је до сада прошло више од 3000 деце из свих крајева наше земље, али и из земаља у окружењу.