Данас се обележава празник Светог Трифуна за којег се у Православљу верује да штити села и насеља од града и поплава, односно да је чувар винограда и других усева од разних штеточина. Традиција виноградарске славе налаже да се, винова лоза ореже и залије вином, да би грожђе родило обилно и дало добро вино.

Као и многи винари, Светог Трифуна прославља и Бранислав Петровић из Забрежја, који је заједно са председником Комисије за пољопривреду Градске општине Обреновац Александром Богићевићем, орезао лозу.

Тим симболичним чином Богићевић је у име Градске општине Обреновац пожелео свим пољопривредницима родну и добру годину.

Бранислав Петровић се већ 15 година бави воћарством и виноградарством, а његов виноград се простире на 1,2 хектара земљишта и има 2000 чокота винове лозе.

– Виноград је здрав, али се надам да ће ове године бити боље, јер је прошла година била сушна. Планирам да пријавим газдинство и да следеће године учествујем на Винском фестивалу који се организује у Соколском дому – рекао је овај заљубљеник у природу и воћарство.

– Волим воће и природу, као што је данашњи дан пун љубави, тако је мој живот испуњен љубављу према овом послу – истакао је Петровић.

Александар Богићевић је овом приликом обавестио пољопривреднике да су расписана четири јавна позива Града Београда за доделу подстицаја у пчеларству, повртарству и воћарству, сточарству као и за доделу подстицаја за набавку механизације. Он је замолио пољопривреднике да се што пре јаве и предају документацију јер ће предност имати они који се пре пријаве.

– Канцеларија за пољопривреду Градске општине Обреновац ће, као и увек, бити на располагању у припреми појединачних захтева. Тако да молим све заинтересоване да нам се обрате уколико им треба помоћ у згради ”Посавине” на градском тргу – казао је Богићевић.

Текстове поменутих Јавних позива можете погледати на линковима испод.