Пуштањем у рад интегрисаног система безбедности започета је реализација пројекта ”Safe city”. Члан већа градске општине Обреновац Предраг Јовановић је објаснио да је, као што сам назив каже, циљ пројекта да Обреновац постане апсолутно безбедан град.

– Морам да кажем да пројект има неколико етапа. Мониторинг центар је у полицијској станици где се налази софтверска платформа која надзире неколико система. Један од тих система је интелигентни видео надзор са аналитиком, али сви они који не пролазе возилима и моторима преко трга, не пролазе кроз црвено светло, не прекорачују брзину не треба да имају страх од тог система, јер је тај систем уведен првенствено због унапређења безбедности деце у зонама школа и безбедности свих осталих грађана – казао је Јовановић и додао да ће у школама и вртићима функционисати алармни системи који ће се током ноћи активирати уколико се деси нека повреда простора или провала.

Јовановић је рекао да су у овај пројекат укључени и систем раног јављања пожара и такозвани СОС тастери намењени пријављивању вршњачког насиља који ће бити на располагању у образованим институцијама и вртићима.

Председник скупштине Градске општине Обреновац Мирко Вранешевић је рекао да је испред Прве обреновачке основне школе постављена јасна сигнализација да је ту зона школе, као и да су постављени лежећи полицајци.

– У претходном периоду је овде постављен уређај радар доплер са видео камером која бележи прекршаје, а у току ове недеље биће постављени такви уређаји испред школе у Дражевцу, у Звечкој на скретању за Теромелектрану као и два уређаја испред школе и обданишта у Стублинама – најавио је Вранешевић.