Обреновац је опште познат по поузданом, најтоплијем и најјефтинијем грејању у Србији, а тај систем се одржава због одговорног понашања и управљања закључено је на данашњем представљању пројеката санације и изградње топловодне мреже.

У 2018. години ЈКП Топловод ”Обреновац” ће уложити 80 милиона динара у санацију и реконструкцију топловодне мреже, а радови ће се изводити на 6 градилишта и 5 конзума што ће омогућити и развој топловодне мреже.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да прошлогодишња реконструкција 16 километара мреже представља највећу реконструкцију откад је топлификација уведена у Обреновцу.

– Настављамо и у 2018. и данас представљамо нова подручја која ће бити покривена мрежом и која ће бити замењена. Најважнија ствар која ће бити урађена је срце система, а то је примар који иде директно од Термоелектране до Обреновца – казао је Чучковић и истакао да се нада да ће се грејна сезона успешно завршити како би радови могли да почну.

– Што се тиче изградње нове топлификационе мреже, реконструкција тих 16 километара је омогућила да се мрежа прошири. Нова реконструкција од Црне тачке ка Шапцу ће омогућити да насеље Музичка колонија добије грејање. Такође, у следећој години ће бити завршени радови на примару у Белом Пољу.  Што се тиче насеља Дудови, топлотна подстаница 25 ће покрити комплетан део у улици Светог Саве који је остао непокривен мрежом. Полако прилазимо деловима Обреновца који немају грејање а који се могу са овим капацитетима које имамо покрити – рекао је Чучковић и закључио да се захваљујући одговорном понашању свих запослених у јавном секотру комунални систем у Обреновцу успешно одржава.

Борис Ивковић директор ЈКП Топловод је рекао да се у сигурност и ширење мреже улажу средства која су добијена од наплате услуга и захвалио се грађанима који редовно измирују обавезе.

– Прошлогодишњи радови на санацији су довели до тога да се губици смање за 8 пута а то је милион динара уштеде на губицима. То је доказ да је ово једини прави начин одржавања постојећег система али и развоја, јер без поузданог система у постојећем конзуму не може топла вода доћи ни до будућег конзума. Најважнији су радови на нултој магистрали, артерији на којој почива читав систем даљинског грејања и од чега зависи 22 000 наших корисника – објаснио је Ивковић и додао да ће 80 одсто средстава, енергије и времена бити посвећено реконструкцији нулте магистрале. Ивковић је истакао да ће најављени радови ту магистралу вратити у стање у којем је била када је уграђена, а рок трајања ће јој бити продужен за 40 година.

Заменик председника Градске општине Обреновац Миодраг Митровић је подсетио да се инфраструктура у Обреновцу развија захваљујући одличној сарадњи са градским властима од чега је истакао прошлогодишња огромна улагања у водоизворише и у канализациону мрежу за насеље Шљивице, Браће Југовића, Уровце, као и водоводну мрежу за Шабачки и Ваљевски пут.

У Спортско културном центру ”Обреновац” данас су представљене активности деоница које ће бити урађене а план реконструкције по насељима можете погледати овде.