Изградња канализационе мреже и фекално-црпне станице у обреновачком насељу Браће Југовић је завршена, а како је рекао градски менаџер Горан Весић, на овај начин је омогућено да се на канализацију прикључи 120 домаћинстава.

Весић је приликом обиласка ове локације подсетио да су радови почели пре десет месеци, а да су прве куће већ почеле да се прикључују.

– На овај начин смо решили велики проблем, јер су овде високе подземне воде које су морале да се празне два пута месечно, а што је прилично велики трошак. Урадили смо добру ствар која је побољшала квалитет живота ових људи. Следећи корак је да Општина Обреновац, преко свог капиталног буџета, асфалтира улице које нису асфалтиране у овом насељу, као и да се уради излаз на главни пут – истакао је Весић.

Према његовим речима, у насељу Шљивице у Обреновцу ради се три и по километара канализације и црпна станица, а вредност тих радова је скоро 90 милиона динара.

– Завршили смо реконструкцију рени бунара у Обреновцу, за шта је издвојено 108 милиона динара. Радимо канализацију дуж Ваљевског пута и примарни цевовод Црна тачка – Бошњаци у Обреновцу. То су велики пројекти који се раде, а тичу се канализације и водовода. То што смо омогућили људима да се прикључе на канализацију, део је плана који спроводимо, а то је да за десет година на територији Београда свака кућа има канализацију. Нажалост, још увек је велики проценат Београда без канализације, негде трећина града нема канализацију, што је много и недопустиво – рекао је Весић и додао да је велики проблем и то што сва канализација иде у Саву и Дунав.

Да би тај проблем био решен, нагласио је Весић, потребно је око милијарду евра и додао да се на томе ради заједно са Владом Србије.

– У току су припреме за изградњу прве фабрике за прераду отпадних вода у Великом Селу. Нама треба пет таквих фабрика на територији Београда. Треба да урадимо и недостајућу канализацију што је велики посао, али и цивилизацијски, и то морамо да завршимо – поручио је Весић.

Како је нагласио градски менаџер, у последње четири године уложено је око 350 милиона евра у приградске општине, што је више него што је то био случај у периоду од 2008. до 2012. године, када је за то уложено око 100 милиона евра.

– На тај начин покушавамо да омогућимо да се Београд развија равномерно, да сви делови града имају основну инфраструктуру и да се грађани осећају као грађани Београда, а не да постоје, као што је то било раније, грађани првог и другог реда – закључио је Весић.

Председник Скупштине општине Обреновац Мирко Вранешевић рекао је да је насеље Браће Југовић једно од најнижих тачака на територији Обреновца, а у време поплава висина воде је достизала пет метара и најдуже се задржала.

– Уз насеље Шљивице, у коме се завршава канализациона мрежа, ово је последњи део у урбаној зони Обреновца који се прикључује на канализациону мрежу. Сада имамо све услове да је даље ширимо ка осталим месним заједницама – навео је Вранешевић.

Према његовим речима, без помоћи Града Београда, овако велики пројекти не би могли бити изведени.

– Канализациона мрежа је последња реч технологије. Урађени су специјални сепаратори преко којих се одваја папирни део – објаснио је он.

Директор ЈКП „Водовод и канализација” Обреновац Бранко Матић рекао је да сада преостаје да се грађани прикључе на колектор фекалне канализације, те да је у току подношење захтева за прикључак.

– Грађани треба само да поднесу захтев, а ми ћемо извршити стручни надзор и помоћи им да се одради и физички део посла – навео је Матић.

Како је нагласио Матић, пре две године било је више од 20 капиталних пројеката које је требало урадити на канализационој и водовоној мрежи у Обреновцу, до сада је урађено десет, а листа пројеката се шири.

Догађају је присуствовао и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић који је окупљеним мештанима обећао да ће улице у овом насељу бити асфалтиране у најкраћем могућем року, када се са Саветом месне заједнице реше имовинско правна питања за њих. Чучковић је истакао да ће ускоро бити завршена канализација и у насељу Шљивице, као и да ће почети изградња канализационе мреже на Ваљевском путу.

Оставите коментар