Председник Градске општине Обреновац Жељко Јоветић потписао је данас уговоре са седам избеглих и интерно расељених лица са територије општине Обреновац. Потписивање уговора, који подразумева доделу финансијске помоћи за куповину опреме са сврхом економског оснаживања избеглих и интерно ресељених породица, је једна од мера спровођења Локалног акционог плана за унапређење положаја избеглих и интерно расељених лица. У питању је трогодишњи акциони план који је Скупштина ГО Обреновац усвојила ове године.
 
На овај начин омогућена је куповина култиватора са пратећом опремом, шиваћих машина за шивење завеса и постељине, машине за лепљење фолије са пратећим репроматеријалом, алата за обраду дрвета за израду и поправку намештаја, алата за обраду метала са одговарајућим потрошним материјалом и мотокултиватора за обављање пољопривредне делатности.

– Општина Обреновац је пре неколико месеци донела Локални акциони план за унапређење положаја избеглих и интерно расељених лица. Статистика показује да је око 6000 тих људи у Обреновцу и после десет и двадесет година, неоправдано је да се они и даље тако зову и да живимо у истом граду, а да се делимо на једне и друге. Смисао овог плана је да омогући унапређење квалитета њиховог живота кроз подршку у становању, доквалификацији и преквалификацији, као и у обезбеђивању опреме за рад како би успешно обављали своје делатности. Данас потписујемо уговор са седморо људи који ће на овај начин унапредити свој посао – рекао је председник општине Обреновац Жељко Јоветић.

У општини Обреновац званично је регистровано 5 944 избеглих и интерно расељених лица, што је више од 8.25 одсто укупног броја становника. Усвајањем Локалног акционог плана за унапређење положаја избеглих и интерно расељених лица општина Обреновац преузима одговорност за решавање проблема ове осетљиве групе. Општи циљ овог документа је пружање више могућности приликом трајног стамбеног збрињавања и побољшања услова живота ове популације. На тај начин настоји се да се живот ових људи учини квалитетнијим и да се омогући њихова трајна интеграција у средину.

Општина Обреновац ради и на спровођењу других мера предвиђених овим акционим планом. У току је додела бесповратних грађевинских пакета, доградња грађевинских објеката, а у процедуру је ушла и додела сеоских домаћинстава избеглим и интерно расељеним лицима. Општина је обезбедила и све услове за изградњу стамбене зграде у Мислођину са 20 станова, у оквиру активности социјално становање у заштићеним условима.