Представници Електропривреде Србије и Градске општине Обреновац обишли су реконструисану трафо станицу у Баричу, која се налази у непосредној близини фабрике Меи Tа. За „Електропривреду Србије“ ова година је почела одлично и само на разлици између извоза и увоза електричне енергије остварена је зарада од 24 милиона евра. То је рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

“Јануар ћемо завршити са 9,5 процената већом производњом електричне енергије него у истом месецу 2017. године. Производња електричне енергије је стабилна, производња углја у РБ „Колубара“ свакодневно је у складу са планом тако да је и у 2018. години обезбеђно поуздано снабдевање електричном енергијом за сва домаћинства и привреду у Србији”, рекао је Грчић приликом обиласка модернизованих трафостаница у београдској општини Обреновац заједно са Мирославом Чучковићем, председником општине Обреновац.
Грчић је истакао да поред обезбеђивања стабилне производње ЕПС у последњих годину дана посебну пажњу посвећује обнављау и проширењу дистрибутивне мреже јер без далековода и трафостаница електрична енергија не може да стигне до корисника.
“Само у јануару поставили смо камен темељац за две нове трафостанице, у Убу и у Аранђеловцу. У Обреновцу, у непосредној близини фабрике „Меита“ у Баричу, реконструисан је трафо у ТС 110/10 кВ који је неопходан да би се фабрика ширила по свом плану. Дужност је „Електропривреде Србије“ да омогући сваком инвеститору довољно електричне енергије и стабилно снабдевање”, истакао је Грчић.
Радови на реконструкцији ове и многих других трафо станица на територији Обреновца врше се у оквиру великог пројекта обнављања дистрибутивне мреже који ЕПС реализује од прошле године. Он је најавио да ће у Баричу ускоро почети изградња трећег трансформатора у високонапонској ТС да би 2019. имали већи капацитет за снабдевање нових погона.
“Београдске општине Лазаревац и Обреновац су најважнији енергетски центри на карти Србије и омогућавају производњу од 52 до 54 одсто електричне енергије у Србији. Поред стабилног снабдевања дужни смо да проширимо капацитете за развој ове две општине. ЕПС је на територији Обреновца изградио 15 ТС, обновлјено је и направљено пет километара нисконапонске мреже, модернизована је опрема. У то је инвестирано око 2,5 милиона евра”, рекао је Грчић и додао да ће се наставити улагање да би Обреновац добио двосмерно напајање и аутоматско управлјање у ТС.
Пре обиласка модернизованих трафостаница, Грчић и Чучковић присуствовали су припремном састанку за почетак изградње пројекта одсумпоравања димних гасова у ТЕНТ А.
“То је суштински пројекат за „Електропривреду Србије“, али и живот становника Обреновца. Поред тог пројекта важно је и улагање у електродистрибутивну мрежу. Нови трансформатор за већу снагу ТС у Баричу пружиће могућност да се изграде нови погони, не само „Меите“ већ и малих фирми широм Обреновца, које ће пратити ову компанију. Инвестиције ЕПС-а у електромрежу решиле су мале животне проблеме становника рубних месних заједница и Обреновац је у енергетском смислу заокружен како нам је из ЕПС-а и обећано пре годину дана”, рекао је Чучковић.