Данас је у згради Градске општине Обреновац одржана конститутивна седница Савета за здравље, социјалну и дечију заштиту. Седници су присуствовали сви чланови Савета, а обратио им се председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић. Он је чланове Савета упознао са надлежностима Савета и разлозима за оснивање.

Чучковић је истакао да, с обзиром на повећан број становника на територији Обреновца, сви инфраструктурни и развојни радови падају у воду ако имамо младу популацију која огреза у активностима које нису адекватне и пожељне.

– Сигуран сам да ћете у вашем мандату од неколико година направити преломни утицај да се побољша стање у нашем друштву. Конкретно сам мислио да Савет води рачуна о сваком малишану, од самог рођења до пунолетства. Приметио сам да постоји проблем при самом рођењу, да поједини неодговорни родитељи не узимају документа непоходна за пријаву детета. Желим да упалимо црвени аларм ако се такве породице појаве. Друга категорија о којој треба да водимо рачуна су одојчад која се не вакцинишу редовно или код којих је примећена нека друга врста занемаривања или небриге – истакао је Чучковић и додао да хоће да зна које дете долази неуредно, неухрањено, које је оскудно одевено или које има неку врсту занемаривања или тешког материјалног стања. Чучковић сматра да ће се на тај начин преко надлежног центра и социјалног радника при посети конкретној породици стећи јаснија слика кога ће и на који начин подржати Градска општина Обреновац кроз различите програме социјалне заштите или кроз програме подршке који општина реализује.

Чучковић је истакао да су велики проблеми код деце злоупотреба алкохола, дувана, наркотика као и насилничко понашање и коцкање и задатак Савета је да их искорени колико је год то могуће.

– Циљ нам је да у нашој околини буде што мање проблема и убеђен сам да да ћемо вашим преданим и одговорним радом успети да сасечемо проблеме у корену и покушати да створимо у свакој институцији кристалнију слику где смо данас – казао је Чучковић и закључио да су људски ресурси највеће благо које имамо, те је члановима Савета пожелео срећу у будућем раду.

Вера Ђорђевић, председница актива директора основних и средњих школа је у име свих школа и родитеља изразила задовољство што се Градска општина на овај начин брине о деци и омладини. По њеном мишљењу, формирање савета је још један од доказа бриге и истакла је да је поносна на пројекте које општина реализује, а то је пре свега бесплатни климатски опоравак за све малишане од првог до четвртог разреда, као и то што је свој деци од 10 до 18 година омогућено бесплатно бављење спортом.

Олга Миросављевић председница Савета је истакла да је тај Савет основан на седници скупштине Градске општине Обреновац у циљу остваривања друштвене бриге о грађанима и деци и да га чини тим стручњака из различитих области. Олга Миросављевић је навела да су чланови Савета представници школа, предшколске установе, Центра за социјални рад, Републичког завода за здравствено осигурање, полиције, Дома здравља Обреновац, Градског завода за јавно здравље и Градске општине Обреновац и да су сви упознати да су у складу са Законом о заштити података о личности и другим прописима којима се уређује тајност података, обавезни да чувају све податке које сазнају у обављању својих дужности као чланови Савета.