Ове недеље су у неколико обреновачких месних заједница завршени радови који су започети у протеклом периоду. У сеоском дому културе у Звечкој последњи радови изведени су пре тридесет година. Овај сеоски дом данас изгледа потпуно другачије, јер је ове недеље завршена његова реконструкција. Дом је окречен, саниран је кров, преуређене су просторије, а у његовом саставу се налази и сеоска амбуланта.

 
– Ове године су у буџету планирана два дома за реконструкцију, један је дом у Мислођину који се ради и други је дом у Звечкој. На овом објекту је између осталог санирана столарија и то је урађено у највећем броју домова културе по месним заједницама – изјавио је председник ГО Обреновац Жељко Јоветић.

У Савету месне заједнице потврдили су да је у плану и ограђивање споменика, постављање реквизита на платоу испред школе, али и многи други радови.

– Имамо у плану да средимо простор иза сеоског дома, да тај део асфалтирамо и оградимо и да нашу велику салу у дому културе претворимо у салу која ће се користити за различите активности – рекао је Петар Лалић, председник Савета МЗ Звечка.

У месној заједници Звечка урађена је и мрежа сеоских путева укупне дужине 3,5 километара, а у плану је још неких 500 метара. Асфалтиране су три велике улице и неколико мањих. Према речима људи из месне заједнице план за ову годину је у потпуности испуњен, остало је још да се уради неколико мањих сокака где ће бити постављен камен и стругани асфалт.

Када је у питању асфалтирање, и у другим селима се ове недеље радило. У питању су месне заједнице Дрен, Пироман и Бровић.

– У великом броју месних заједница се раде припреме за асфалтирање, а завршни радови односно носећи слој асфалта се ради у четири села. То су Звечка, Дрен, Пироман и Бровић. Ако саберемо целу годину за ова четири села асфалтирано је 12 километара путева. У овим селима обављени су завршни радови у 2010. години. Сад се већ припрема буџет за 2011. годину и настављамо истим темпом који смо имали и ове године – казао је председник општине Обреновац Жељко Јоветић.

 

Један од асфалтираних путева за који мештани кажу да је од великог значаја јесте кружни пут у Дрену који спаја центар села и месну заједницу Ушће. У овом селу је ове године асфалтирано око четири километра путева.
Средства за асфалтирање оволике мреже сеоских путева обезбеђена су ребалансом буџета за 2010. годину.

– Крајем октобра смо ребалансом добили 100 милиона динара и морам да кажем да је лоша ствар та што смо средства добили на крају године. Међутим, добра ствар је та што смо успели да постигнемо добру цену на тендеру, па уместо 100 милиона целокупан посао смо уговорили за 80 милиона. Тако смо уштедели 20 милиона и њих пребацили на путеве на којима смо раније имали пробијања – прецизирао је Светозар Добрашиновић, директор ЈП за изградњу Обреновца.

Педесет одсто путева већ је завршено, а по предвиђеном плану свако село добиће око 500 метара асфалтираних деоница. Мештани Вепровице новим путевима повезали су се са Стублинама и Великим Пољем. У месној заједници Бровић су у овој фази асфалтирања за ову годину такође остварени предвиђени планови. Нов пут у овом селу је захваљујући ребалансу коначно и завршен, па је тако ове године у Бровићу асфалтирано око два километра путева. Село је ових дана добило расвету, подељене су канте за смеће, а за који дан се очекује изградња платоа испред сеоске капеле.