ЈКП “Водовод и канализација“ почело са извођењем једних од највећих радови у овој години који се односе на санацију регионалног водовода од асфалтне базе до индустријске зоне. Послови санације регионалног водовода почели су 23. новембра и трајаће до 11. децембра. Реч је о послу вредном 50 милиона динара.

– Овде се ради замена челика пречника 355 од асфалтне базе до индустријске зоне. То је део водовода који је био предвиђен првим генералним решењем. Реч је прстену који је требало да опаше Обреновац и пречник који је тада пројектован је мали за оно што је предвиђено за будуће ширење водоводне мреже и треба извршити замену тог пречника 355 са новим полиетиленом пречника Ø 630 – рекао је директор ЈКП “Водовод и канализација” Ненад Радојевић.

По окончању планираних послова смањиће се губици, биће мањи притисак у мрежи, а омогући ће се и водоснабдевање друге висинске зоне за грађане Грабовца и Стублина. Реч је о пословима чији је наставак планиран за 2011. годину.

– Овде се ради о дужини мреже од око 1500 метара за први део радова. Радове изводи предузеће “Изо-екомонт” из Обреновца. Позитивно је да домаће фирме обављају те послове и радови ће бити готови за око петнаестак дана, јер се не обављају кроз део града који пролази кроз насеља – прецизирао је директор ЈКП “Водовод и канализација”.

Обимнији радови на замени и реконструкцији водоводне мреже тренутно се обављају на неколико места у граду. Разлог томе су подаци до којих се дошло и који су показали да су губици у водоводном систему у Обреновцу у просеку око 60 одсто.

– У оквиру буџетског фонда који опредељује општина Обреновац за јавна предузећа, за ЈКП “Водовод и канализација“ ове године издвојена су средства у износу од око триста милиона динара. Око две трећине тих средстава је предвиђено за реконструкцију водоводне и делом канализационе мреже. Ипак је највећи акценат на реконструкцији водоводне мреже, јер прво треба да обезбедимо систем који је стабилан. Систем је стар око тридесет година и тренутно се обављају велики радови у улицама Вука Караџића, Аце Симовића и Краља Милана. Потребно је заменити азбестни цевовод да не би имали губитке какве имамо – рекао је Жељко Јоветић, председник Градске општине Обреновац.

Послови на реконструкцији намењени су смањењу губитака, али и повећању капацитета како би водоводна мрежа могла да се шири.

– Ово је предуслов за даље ширење мреже. За пун рад резервоара у Дражевцу морате да предвидите систем цевовода који је сигуран да би та вода уопште дошла до резервоара и напајала сва села, а ови радови су предуслов за даље ширење водоводне мреже у висинској зони Грабовца и села која се даље настављају. Да би ти становници имали стабилан систем са овог места треба да крене цевовод оваквог пречника – казао је Жељко Јоветић.

Према плану и програму општине Обреновац и ЈКП “Водовод и канализација“ предвиђена ја израда пројектне документације за санацију и реконструкцију 29 водоводних мрежа.