Генералним решењем водоснабдевања општине Обреновац, које је завршено у марту 2010. године, анализирано је тренутно стање водоводног система, али су дефинисани и правци ширења водоводне мреже за период до 2030. године.

На основу извршених детаљних мерења протока, притисака, производње питке воде на ППВ “Забрежје” и ППВ “Барич,” као и потрошене воде код корисника, дошло се до податка да су губици у водоводном систему Обреновца у просеку око 60 одсто. Ово су значајни губици али и разумљиви, обзиром да се ради о водоводној мрежи старој у просеку преко тридесет година.

На основу података добијених у генералном решењу, уз сагласност Градске општине Обреновац, ЈКП “Водовод и канализација“ Обреновац је изменило План и програм улагања за 2010. годину и отпочело израду пројеката санација и реконструкција најстаријих водоводних мрежа. То су углавном мреже у самом градском језгру и по насељима где преовладава колективно становање.

Планом је предвиђена израда пројектне документације за санације и реконструкције 29 водоводних мрежа, како због смањења губитака, тако и због повећања капацитета због будућег проширења водоводне мреже за насеља у којима нема питке воде.

Приликом повећање пречника на одређеним локацијама, стичу се услови за наведена ширења водоводне мреже, али се у исто време смањује притисак што на крају утиче на смањење губитака.

Приликом замене главне уличне водоводне мреже врши се и замена прикључних инсталација до шахти корисника.

Санације и реконструкције по пројектима који су израђени у 2010. години, као и пројектима који ће се радити у 2011. години, изводиће се по Плану и програму за 2011. годину који је у припреми.  

Радови на санацији водоводне мреже и прикључака тренутно се изводе у следећим улицама:

1.      Вука Караџића, Обреновац, дужина са прикључцима око 2500 метара;
2.      Краља Милана, Обреновац;
3.      Александра Аце Симовића, Обреновац;
4.      Вука Караџића, Барич;
5.      Насеље Сунце (“Сточна пијаца“), дужина са прикључцима око 2500 метара;
6.      Санација челичног цевовода Ø 355 од асфалтне базе до новог гробља у дужини од око 1500 метара;
7.      Купуначка, Обреновац.