Градоначелник Београда Драган Ђилас присуствовао је данас акцији „Дан отворених врата” у Скупштини града и том приликом уручио ученици Oсновне школе „20. октобар” из Барича Зорани Живковић инвалидска колица.

Догађају су присуствовали, као домаћин 50. јубиларног дружења са грађанима члан Градског већа Мирослав Чучковић, секретар за дечју заштиту Љиљана Јовчић, заменица секретара за образовање Драгица Моро и заменик секретара за здравство Александар Стефановски, као и ученици поменуте основне школе.

Градоначелник је захвалио њеним другарима из разреда на иницијативи коју су поднели Градском већу, школи што је Зорани омогућила несметано образовање, али и њеној самохраној мајци, јер је, како је истакао, била истрајна у намери да њено дете, без обзира на хендикеп, има нормално одрастање.

Ђилас  је, такође, додао да ће град због неадекватних услова за потребе деце са хендикепом, унутар школе у Баричу помоћи изградњу приступних рампи, као и да ће Зоранине другаре из оделења IV/4 предложити за награду „Херој Београда”.

– Град је на предлог наших суграђана и уз велику енергију, пре свега члана Градског већа Мирослава Чучковића, успео да покрене многе ствари, између осталог и акцију „Заједно до првог детета”. Град је, само у току 2010. године издвојио 50 милиона динара за 215 парова, како би им омогућио покушај вантелесне оплодње, а као резултат тог подухвата се пре неколико дана родила Марина, док се крајем новембра очекује долазак на свет и првих близанаца – најавио је градоначелник.

Члан Градског већа Мирослав Чучковић је указао да је за претходних годину и по дана, од када је покренута акција „Дан отворених врата ”, успешно реализовано много пројеката, а на основу предлога наших суграђана.

Он је подсетио да су поједине инжењерске и конструктивне идеје суграђана донеле уштеду у буџету града, пре свега  у пројектима везаним за топлане и водовод.

– Такође, у склопу акције, а на иницијативу градоначелника, реализује се пројекат безбедност деце у саобраћају, изградњом пасарала на Зрењанинском и Авалском путу, Ибарској магистрали, као и хоризантална и вертилкална сигнализација око свих школа, уз видео надзор. Међутим, било је и предлога за која су потребана знатна материјална средства, попут ревитализације библиотеке на Косанчићевом венцу, али који нас обавезују на размишљање у будућем периоду – указао је Чучковић.

Он је на крају истакао да је веровао у ту идеју, јер је имао мотив да ради са Београђанима, као и да је био уверен да ће грађани долазити са конструктивним идејама.

– Али сам знао и да Београд води човек великог срца, који ће успети свима нама у Градској управи да омогући да све те идеје реализујемо, посебно везане за децу, која су наша будућност – закључио је Чучковић.

 

Извор: Беоинфо