По налогу комуналне инспекције Градске општине Обреновац, Јавно комунално предузеће ”Обреновац” је данас приступило чишћењу и уклањању дивље депоније у Тамнавској улици.

Милош Станковић члан Већа Градске општине Обреновац је рекао да се, нажалост, деловањем несавесних грађана стварају дивље депоније широм територије Обреновца.

– Дивља депонија у Тамнавској улици се налази у билизини самог центра града. Недопустиво је и неприхватљиво да појединци који станују поред ове депоније праве и угрожавају цео град, а пре свега своје комшије – казао је Станковић и истакао да ће сав трошак данашњег чишћења и уклањања дивље депоније ићи на терет несавесног појединца. Он је похвалио комуналну инспекцију која је у претходном периоду решила и неке вишегодишње проблеме, као на пример у улици Војводе Степе и у улици Љубе Ненадовића иза кафане ”Код Белог”, а уређен је и пролаз иза бившег ”Југодрва”.

– И грађани имају могућност да активно учествују у спровођењу квалитетне и одговорне друштвене политике и то ће бити синергија између нас, јавних предузећа и грађана – истакао је Станковић и апеловао на све да не бацају смеће на местима која нису предвиђена за то.

 

Директор ЈКП ”Обреновац” Зоран Лапчевић је рекао да нове машине које је то предузеће купило раде у пуном капацитету.

– Предузеће је основано да уређује град, али и да се одазива на позиве оснивача и грађана. Проблем је што се грађани који су дивљу депонију направили нису претходно обратили ЈКП-у да им доставимо контејнер. Ми грађанима уступамо контејнере за кабасти отпад бесплатно када су у питању реновирања стамбених објеката.  Такође, по читавом граду постоје контејнери, а канте су подељене грађанима који живе у кућама – нагласио је Лапчевић и додао да се сви грађани који немају довољно прихода, а који имају потребу која превазилази капацитет судова које су задужили, могу обратити том предузећу и Служби за изношење смећа на број телефона 011/8721-815.

Дивље депоније су нелегална одлагалишта, а најчешће су формиране непосредно уз пут у близини насељеног места, а врло чест случај је да се отпадни материјал депонује уз корито реке, као и на земљишту које није у приватном власништву. Могући здравствени ризик за људе је знатан, посебно код становништва која живе у близини оваквих депонија, то јест могућа је контаминација околног становништва водом, ваздухом и храном.