Синоћ је у препуној позоришној сали Спортско-културног центра одржана Свечана академија поводом Дана општине Обреновац. Свечаној академији су, поред општинског руководства и в.д. директора ЈП ”Електропривреда Србије” Милорада Грчића присуствовали и представници културног и јавног живота Обреновца као и бројни гости.

Након кратког филма о свим развојним активностима које је Градска општина реализовала у претходних годину дана, присутнима се обратио домаћин, председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић. Он је том приликом истакао да се општинска администрација не задовољава обичним резултатима.

– Ми смо најбогатија општина у Београду и општина у којој живе највреднији људи, општина смо у којој живе најпожртвованији људи, што смо и доказали неколико пута у историји и нас треба да задовољавају само вансеријски резултати – казао је Чучковић и додао да ту енергију потврђује и пуна сала. Чучковић је убеђен да ће се сценарио за филм који ће бити приказан следеће године 100% реализовати јер на њему ради тим од стотину људи: представници месних заједница, већници, приватници, директори јавних предузећа, начелници у општинској управи. Резулати ће бити видљиви и следећег децембра, а Чучковић је, између осталог споменуо нову зграду Дома здравља, нови тржни центар, нову болницу у спа центру, нову школу у Скели, нову фискултурну салу у школи у Звечкој, канализацију на Ваљевском путу.

– Следеће године ћемо имати спојене стране Саве новим мостом, имаћемо петљу на аутопуту, видећемо и надвозну конструкцију од ”Мале Колубаре’ до ”Златног сидра” која ће премостити аутопут и створити могућност да се до Београда стиже за брже време, безбедније и без гужви – казао је Чучковић и истакао да у првом кварталу 21. века никада више неће бити тема основна инфраструктура, као што су канализација, вода, грејање и пут до сваке куће, јер општина има план да до 21. децембра 2025. године то сви и добију. Чучковић је закључио да то више неће бити тема полемисања као што је некада била електрификација или као што су увођени телефони.

Чучковић је рекао и да ће следеће године бити отворена још једна фабрика компаније ”Меи Та” која ће запослити укупно 2304 радника. Он је изразио жељу да ту, пре свега, буду запослени Обреновчани, а свакоме ко жели такву врсту запослења, предложио је да направи лични план стицања нових знања и вештина како би се прилагодио том аутомобилском гиганту.

Након обраћања председника Чучковића, уручена су признања за полицајца и ватрогасца године и специјална признања за допринос у реализацији догађаја од значаја за Градску општину Обреновац.
Полицајац године је Жељко Тимотић због изузетних резултата у области заштите и безбедности грађана, док је признање за изузетан допринос у противпожарној заштити отишло у руке Добросава Велимировића.
Естрадни уметник Милан Миланче Радосављевић је добитник признања за изузетан допринос у области културно-уметничког стваралаштва. Признање за оспособљавање у безбедности у саобраћају великог броја Обреновчана уручено је Војки Безаревић, а стонотенисер Будимир Малешић је добитник признања за изузетне резултате у спорту и раду спортских организација особа са инвалидитетом. Специјално признање за допринос на санацији и превенцији комуналне инфраструктуре након поплава 2014. године, уручено је Фабиу Драгу, пројектном менаџеру Аустријске развојне агенције.
Након свечане академије организован је бесплатан концерт Филхармоније младих ”Борислав Пашћан”.
Општина Обреновац је укључена у заједницу београдских општина 1957. године, а Дан општине је 20. децембар, када је 1859. године указом кнеза Милоша Обреновића услишена молба Палежана да се њихова варош прекрсти у Обреновац.