Градска општина Обреновац у склопу неформалног образовања младих људи организовала је по први пут ове године бесплатну обуку за програмски језик ЈАVA. Укупно 32 полазника учествује у пројекту, а обука се одржава у информатичком кабинету Пољопривредно-хемијске школе у Обреновцу.

Члан Већа Градске општине Обреновац Милош Станојевић казао је да су критеријуми за одабир полазника били такви да пријављени имају мање од 30 година, да су незапослени и да су пријављени на територији општине Обреновац.

– Због великог броја пријава, сви кандидати урадили су и тест општег знања, како би одредили 32 полазника. Обреновац има велики потенцијал. Потенцијал који је у младим и школованим људима. Овом школом програмирања желимо да тај потенцијал усмеримо у правцу њиховог додатног усавршавања кроз обуку каква је ова или као што је бесплатно учење енглеског језика, које је недавно настављено како би још једну грану обреновачке привреде, ИТ сектор, подигли на виши ниво и како би Обреновац, осим што је познат по електранама, Меити и и другим новим фабрикама, постао важна тачка на ИТ мапи. Овом приликом се захваљујем и школи што нам је изашла у сусрет како бисмо у одличним условима организовали обуку. Ми ћемо са овим активностима наставити и у наредном периоду – нагласио је Станојевић.

Урош Мирићић испред Kабинета председника Градске општине Обреновац, истакао је да ово још један у низу пројеката који се први пут реализује током ове године.

 

– Будућност Обреновца и будућност Србије јесу млади људи који остају овде и граде своју каријеру. Модерна времена и технологије захтевају од нас да се стално усавршавамо и да стичемо нова знања и вештине. Ми смо се као општина водили тиме када смо започели овај пројекат и данас је на овим младим људима да вредно и марљиво уче како би постали што конкурентији на тржишту рада, како би константно напредовали. У Обреновцу млади људи не граде своју каријеру на основу родбинских веза или страначке припадности, већ искључиво својим знањем и вештинама граде будућност у Обреновцу, како би сутра могли да оснују породицу у свом граду – рекао је Мирићић.

Обука за полазнике трајаће наредна три месеца.

Полазници почетног курса овом приликом захвалили су се општини Обреновац пошто је препознала потребе незапослених људи и истакли велику жељу за учењем, како би захваљујући свом раду изградили каријеру.