Удружење грађана ‘Снага оптимизма’ из Обреновца, у петак 08. и суботу 09. децембра у СКЦ Обреновац, организује фестивал кратких Позоришних форми за децу и младе – ‘Чапља’. Други по реду Позоришни фестивал кратких драмских форми за децу и младе – “Чапља” се и ове године одржава у Обреновцу.

На репортоару Фестивала ће се наћи чак 15 занимљивих представа распоређених у два дана – 8. и 9 децембра. Првог дана “Чапља” почиње у 10 часова, а другога у 12 часова.
Глумци различитог узраста, од предшколског до омладинског, као и сви који су учествовали у режирању, припреми и реализацији ових малих драмских остварења, ће се за време трајања Фестивала, упознавати, дружити и размењивати искуства.

“Чапља” наиме нема такмичарски, већ ревијални карактер. Идеја организатора ове манифестације, удружења “Снага оптимизма” из Обреновца, била је да обједини велики број драмских активности са територије наше општине, а временом и из суседних општина, да успостави интеракцију између њених актера и постави темеље за даљу заједничку сарадњу.
Посебна пажња је посвећена довођењу драмских група из сеоских и приградских средина. То је један од приоритета Фестивала.

Тако ће Обреновчани и ове године имати прилику да виде представе драмских секција основних школа из Грабовца, Дрена, Стублина, Барича, Дражевца,
али и Бечмена и Јакова. Њима ће се придружити драмске групе обреновачких удружења и драмских студија, као и наш Дневни боравак за децу и омладину ометену у развоју . Међу младим учесницима ће се наћи и родитељи вртића који су представу припремали за своју децу, а једна од представа је на енглеском језику.

“Чапљу” ће отворити представа на знаковном језику, а затворити “поклон представа” за све посетиоце.
Више од двадесет волонтера ће помоћи да сви присутни уживају у програму, а извођачи буду задовољни својим наступом.

У оквиру постфестивалских активности, 13. децембра у 11 часова, у Клубу за младе СКЦ- а Обреновац, одржаће се Округли сто на тему коришћења асистивних технологија у циљу приближавању културних садржаја особама са инвалидитетом.

Фестивал је подржала Градска општина Обреновац и Секретаријат за културу града Београда, као и многи пријатељи “Чапље”.