Ученици завршних разреда Пољопривредно – хемијске обишли су погон фабрике Меи Та у Баричу заједно са представнцима Градске општине Обреновац. Средњошколци су били у прилици да виде како изгледа организација рада и процес производње у једној  од највећих фабрика на територији града Београда.

Средњошколце је поздравио један од директора Меи Та а након обиласка управне зграде и кратког упознавања са радом у фабрици млади обреновчани су обишли погон машинске обраде.

– Овом приликом ћете моћи да видите како изгледа ново лице наше компаније како бисте могли сами да испланирате своју будућност. Ово ће бити прилика да обиђете погон и видите како се ради у овој компанији – рекао је Чен Чан-Чинг генерални директор фабрике Меи Та.

– Обреновац је град који је више деценије уназад био на стубовима економског развоја која су чинила два гиганта, а то је била Термоелектрана Никола Тесла и Прва искра у Баричу. С обзиром на околности које су се дешавале у претходном периоду и то да сте ви рођени 1999. године  у тренуцима када је фабрика која је постојала на овом простору срушена бомбардовањем и која је суштински угасила сва радна места која су била у тој компанији. Рушење тог погона представљао је почетак нашег економског пропадања јер је више хиљада људи остало без посла, јер је већина људи која је живела на селу вратила се на сел, наши земљани поседи су од 3 до 5 хектара и од тога се није могло живети ми смо имали екомску стагнацију односно пропадање две и по деценије уназад. Маштали смо о овом једном пројекту оживљавања индустријске зоне ,кренули смо у реализацију тог пројекта заједно са нашим партнерима и видите како данас изгледа ова компанија. Изградњом ове фабрике број радних места ће се дуплирати што је шанса за посао ученика завршних разреда који су обишли фабрику. Поновићу, нема запослења у Меити са везом, нема ни родбинске, ни страначке нити било какве могућности да вас неко овде убаци, морате се за своје радно место изборити сами и ја верујем у сваког младог човека у Обреновцу да он то може – нагласио је председник општине Обреновац, Мирослав Чучковић.

– Сврха посете је да они виде фабрику да у њима можда пробудимо жељу да у наредном периоду своје запослење пронађу баш у овој компанији – рекао је члан Већа ГО Обреновац, Милош Станојевић.

– Од изузетног је значаја да ови млади људи нон стоп раде на себи ,да унапређују своја знања и способности у циљу лакшег запошљавања. С тим у вези општина организује и у току је бесплатан курс енглеског језика који је веома потребан и готово неопходан за рад у оваквој фабрици. Општина је до сад спровела један курс и сви ти млади људи су сада задовољни и успели су да нађу посао управо овде. У 2018 години општина ће наставити са организовањем курсева енглеског језика јер је у плану отварање нових радних места у фабрици Меи Та, а политика ове фирме је запошљавање људи из општине Обреновац – истакла је начелница Одељења за развој општине Обреновац Маја Лалић.