iran
Библиотека “Влада Аксентијевић” у сарадњи са Иранским културним центром и Друштвом српско-иранског пријатељства организује у Обреновцу Дане иранске културе под називом “Иран – цивилизација која траје”. Манифестација почиње вечерас у библиотеци “Влада Аксентијевић” у 19:00 часова свечаним отварањем, а присутнима ће се обратити амбасадор Ирана Аболгасем Делфи.

Програм ће се наставити мултимедијалном презентацијом културно – историјских знаменитости Ирана под називом “Иран јуче, данас, сутра”, представљањем Иранског културног центра, представљањем Друштва српско – иранског пријатељства и иранском фолклорном музиком у извођењу ансамбла “Растак”.

За уторак, 19. октобар у 19:00 часова, планирано је вече иранске кинематографије. Гост библиотеке биће Динко Туцаковић из Југословенске кинотеке, а биће приказан и ирански играни филм “Сунце свима једнако сија” (2007.) режисера Абас Рафеи-а.

Наредног дана у исто време планирана је још једна филмска пројекција, у питању је докуметарни филм “Седам лица персијске цивилизације” уз уводну реч академика Радмила Петровића.

Четвртак је резервисан за вече персијске књижевности о којој ће говорити проф. др Раде Божовић. У пратећем програму Обреновчани ће моћи да виде изложбу уметнина и књига.