Jавно комунално предузеће за унапређење и заштиту животне средине заједно са Градском општином Обреновац наставило је акцију у којој се на неколико локација широм општине Обреновац саде нови дрвореди. 

Директор Јавног предузећа за унапређење и заштиту животне средине, Славко Берић истакао је да је у току идеално време за наставак садње.

– Дочекали смо идеално време, то јест, јесењи вегетациони период да наставимо са садњом и са акцијом колико нових становника толико дрворедних засада на територији наше општине. Тренутно су започети радови на поставци нових 65 засада дуж Забранског пута. У току новембра ћемо урадити леву страну Забранског пута, док ћемо на пролеће радити и десну страну. Овде садимо сребрнолисну липу, тако да се надам да ће и пчелари бити задовољни зато што садимо медоносне врсте – казао је Берић и додао да ће се овај период искористити и за наставак садње дуж пешачко-бициклистичке стазе где ће бити засађено још 72 засада црвених шљива.

– Завршили смо улицу Краља Милана, од улице Краља Петра до Фрушкогорске улице где смо засадили 32 дрворедна засада. Чим се заврши уређење канала Купинац на пролеће, настављамо од Фрушкогорске до Рваћанске улице. Започети су радови и у Равногорској улици где се поставља сибирски брест – рекао је Берић и истакао да се ради и заштитни појас око насеља ”Сава” те закључио да ће тако Обреновац ове јесени добити преко 1000 нових садница.

 

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац је обилазећи радове на Забранском путу истакао да се системским улагањем у дрвореде чувају плућа нашег града.

– Градска општина Обреновац је изузетно посвећена послу пошумљавања нашег града, било да су у питању дрвореди уз централне градске саобраћајнице, било да су у питању дрвореди који су већ постојали више деценија уназад па се мењају стабла или се брине о њиховом очувању. Посебно смо поносни на велико пошумљавање које радимо са Јавним предузећем ”Србија шуме” на простору Дубоког и простору Забрана. Мислим да је јако важно што стручни људи из Јавног предузећа за заштиту животне средине у сарадњи са осталим институцијама и организацијама као што су, на пример, пчелари, бира врсте садница које ће бити у одређеним деловима Обреновца и што на тај начин чувамо нашу будућност – казао је Чучковић и изразио задовољство што се у Обреновцу годишње роди близу 1000 беба и што на свако рођено дете општина засади 3 нова дрвета.

Заменик председника Градске општине Обреновац, Миодраг Митровић сматра да је постављање засада значајно због све већег броја Обреновчана који су физички активни и који шетају до Забрана или Арборетума.

– Осим нових засада, на местима на којима је то потребно, поставља се и јавна расвета тако да ће сигурно све више суграђана бити подстакнуто да се бави физичким активностима и ужива у природи – рекао је Митровић.