10. октобра 2010. десиће се истовремено чак 6174 догађаја у 184 државе планете Земље у оквиру глобалне еколошке мреже 350.org у циљу промоције решења за климатске промене. Ове године ће и Обреновац учествовати у “највећој глобалној политичкој акцији” са две активности. Права је конкурс “СОС – 350бреновац” за уметнички рад слободне форме на тему СОС поруке за спас планете.

Други догађај биће трибина “Преживети Обреновац” на којој ће се о темама које покреће документарни филм “Обреновац – сценарио за катастрофу” (2002., 29 минута) отворено разговарати са актерима филма, званичницима Термоелектране “Никола Тесла” и политичарима, а све  у организацији невладине организације “Шта хоћеш” и  уз подршку обреновачке Канцеларије за младе.

350 је најважнији број на свету – то је број који означава безбедну горњу границу милионитих делова за количину угљендиоксида у атмосфери планете Земље чије је постизање неопходно за стабилизацију и спречавање потпуне катастрофе коју доноси промена климе. Данас се налазимо на 392 ппм угљендиоксида у атмосфери Земље. 350.org је међународна кампања која прераста у покрет за уједињење света око решења за климатску кризу које наука и самоодржање захтева. 350.org има мисију да инспирише свет да се издигне до изазова климатске кризе – да се креира нови осећај неопходности акције и могућности опстанка наше планете. 350 је постао више од броја – то је симбол правца у коме морамо да се крећемо као планета. 350.org подржавају партнерским ангажманом стотине националних и регионалних организација широм света, укључујући и оне глобално присутне попут Grinpisa, Oksfama, WWF, Пријатеља земље…

Конкурс “СОС – 350бреновац”, који је отворен до 9. октобра 2010. године, позива обреновачке уметнике да користећи кратке форме литерарне, визуелних и извођачких уметности пошаљу СОС поруку за спас планете Земље. Стручни радови се могу послати у електронској форми на адресу 350brenovac@gmail.com или се пријавити, уколико припадају извођачким уметностима, за јавну пробу 9. 10. 2010. Стручни жири ће одабрати пет најбољих радова чији ће аутори бити награђени новчаном наградом и мајицом са дизајном акције.

Полусатни документарни филм “Обреновац – сценарио за катастрофу”, који је емитован на РТС 2002. године детаљно је разоткрио катастрофичну истину о дугогодишњем уништавању екосистема изазваног неодговорним радом термо–енергетског комплекса Термоелектрана Никола Тесла А и Б (ТЕНТ А и Б) у Обреновцу. Сценарио за катастрофу је: повећања болести-разни облици астме и бронхитиса, тешки облици алергијских обољења, леукемије и рака; разношење пепела са 800 хектара депонија пепела; нефункционалност електрофилтера; загађивање подземних и надземних вода; опасност од изливања депоније пепела у Саву и на пољопривредна добра… Истину о мрачним резултатима небриге о животној средини, по први пут су јавно објаснили радници и руководство ТЕНТ-а, еколошки стручњаци, активисти еколошких невладиних организација, доктори који се баве последицама загађења и директно угрожени грађани Обреновца. Скоро десет година касније од снимања филма поставља се питање – да ли је данас лакше преживети Обреновац? Управо о томе ће 10. октобра у 19 часова, након емитовања филма у позоришној сали обреновачког Спортско-културног центра, говорити актери филма, локални политичари и представници ТЕНТ-а.

Детаљне информације о акцији могу се наћи на сајту http://350brenovac.youth.rs/ или ФБ страни 350бреновац.