Заштићена подручја су прави драгуљи природног наслеђа Србије и представљају дом разноврсним биљним и животињским врстама. Стављањем под заштиту ових подручја осигурава се опстанак драгоцених врста и њихових станишта. Да би најмлађе грађане упознали са природним вредностима у нашем граду спроводи се Програм едукације и презентације заштићених подручја, који се реализује у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине града Београда. 

Све обреновачке школе имају могућност да посете ЗП“Обреновачки Забран“ и ЗП“група стабала храста лужњака-Јозића колиба“. Организован је превоз за ученике, од школе до заштићеног подручја и назад. Потребно је само да се школа обрати најмање седам дана раније, како би уговорили са изабраним превозником за тражени термин. Превозник је саобраћајно предузеће „Трансјуг“.

29.септембра око 40-ак ученика ОШ „Живојин Перић“ из Стублина је посетило ЗП“Обреновачки Забран“. Ученици су провели активан и квалитеан боравак у природи, прошетали су трим стазом, упознали су се са  мерама заштите, флором и фауном,чуварско-редарском службом, његовим одржавањем и уређењем. После обиласка Забрана, ученици су обишли Арборетум.

Развој туризма у заштићеним подручјима мора да буде усклађен са начелима заштите природе. Опремањем Забрана туристичком инфраструктуром као што је мобилијар за излетнике, места за роштиљање, стазе за шетњу, трим стаза, информационе табле, понтон за спортско-рекреативне активности, планирана осматрачница идруги елементи олакшавају посетиоцима приступ свим деловима заштићеног подручја и подстичу жељу да упознају и сачувају природно окружење. И сам Програм Уједињених нација за развој(UNDP)подржава развој  туризма и рекреације у заштићеним подручјима.