У Обреновцу је крајем септембра успешно завршена реализација пројекта “Знањем и праксом до посла”, у оквиру кога је основан “Пословно-рачунарски центар за младе” и реализован низ других активности. Реализацију овог пројекта омогућио је град Београд преко своје Канцеларије за младе.

Пројекат је подржан на конкурсу који је имао за циљ имплементацију и промоцију циљева дефинисаних Националном стратегијом за младе.

Имајући у виду незапосленост, као један од кључних проблема са којима се млади данас суочавају, овим пројектом су понуђена нека конкретна решења како би се створиле претпоставке за лакше запошљавање или самозапошљавање младих.

Једно од понуђених решења је стицање потребних знања и  искустава (волонтирање, виртуелно предузеће, пословни енглески, основна информатичка писменост и др.) у оквиру “Пословно-рачунарског центра  за младе” у Обреновцу. Управо зато, пројекат “Знањем и праксом до посла“ садржао је следеће активности: пословне савете и информације, едукације, консултантске услуге, пословни енглески, рад на рачунару, волонтирање, теоријске и практичне обуке у виртуелном предузећу, различите промотивне активности, конференције, семинаре, размену искустава…

Као мера подршке младима и предузетничкој инфраструктури у Обреновцу је успостављена једна нова структура, “Пословно-рачунарски центар за младе”,  који убудуће могу да користе млади до 30 година – незапослени, свршени средњошколци из обреновачких  школа и сви други који желе да се запосле или самозапосле.
Посебна пажња у овом центру посвећиваће се подизању информатичке писмености и учењу пословног енглеског језика, јер  су то неки од основних предуслова за успешно бављење предузетништвом, односно лакше запошљавање.

Знајући колико је недостатак радног искуства велика препрека младим људима да дођу до првог запослења, у оквиру овог пројекта омогућено је да четворо младих људи волонтира код обреновачких и београдских послодаваца како би стекло одређено радно искуство и нова знања. Сви они имају високо образовање (економисти, инжењер организације рада и инжењер пољопривреде) и у одговарајућим фирмама ће имати прилику да науче нешто ново  и стекну потребно искуство.

Пројекат је реализовао Регионални центар за развој МСП и предузетништва “Београд” преко свог Предузетничког центра у Обреновцу и у сарадњи са обреновачком Канцеларијом за младе.