У оквиру обележавања Европске недеље мобилности и Дана без аутомобила јуче је у општини Обреновац организовано неколико активности које треба да допринесу кампањи за одрживу урбану мобилност. Сврха свих активности је подстицање увођења и промоције разноврсних мера у циљу развоја одрживих видова превоза и кретања у граду.

 
У главној улици је за ученике свих обреновачких основних и средњих школа организована бициклистичка трка у спорој вожњи. Ученици су показали своје вештине у вожњи бицикала, а за најбоље је општина Обреновац обезбедила награде. Три најбоље екипе добиле су на поклон бицикл. 
На истој локацији организовано је и такмичење у цртању кредом по улици на тему “Дан без аутомобила”. Одлуку о најбољим цртежима донео је стручни жири, а најкреативнији школски тимови су на поклон добили ранчеве, мајице и кациге. 
Том приликом  подељен је и промотивни материјал, а волонтери Канцеларије за младе су делили анкету којом се испитују ставови грађана Обреновца о саобраћају. 
 
У издвојеном одељењу баричке школе у Малој Моштаници, Светски дан без аутомобила обележен је под слоганом “Пробудимо се, природа нас зове”. Ученици, родитељи и наставници, у сарадњи са Јавним предузећем за заштиту и унапређење животне средине, креативним програмом скренули су пажњу на утицај моторног саобраћаја. 
Програм је почео веселом еколошком поворком, а наставио се уз музичко-забавни програм, ликовне и новинарско-едукативне радионице, спортско–рекреативно-еколошки час и изложбу ликовних радова. 

Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине је у Спортско–културном центру у 17:00 часова  организовало презентацију резултата Студије утицаја саобраћаја на квалитет ваздуха у Обреновцу. 
Основни задатак студије био је да емпиријским истраживањем утврди међузависност између обима саобраћаја на магистралној мрежи Обреновца и загађења ваздуха у непосредној околини. 

 Све ове активности имале су за циљ да укажу на све погубнији утицај интензивног моторног саобраћаја на функционисање градова и здравље и добробит њихових становника. Моторни саобраћај, а посебно индивидуални, пресудно доприноси загађењу ваздуха у градовима, утиче на пораст хроничних респиратоних болести и инфекција, повећава ризик од саобраћајних несрећа и тешких повреда за све учеснике у саобраћају, а доприноси и експанзији начина живота који карактерише прекомерно седење и недовољно кретање.