У оквиру манифестације “Дани европске баштине” у библиотеци “Влада Аксентијевић” у понедељак је отворена изложба “Занатство у Обреновцу почетком 20. и 21. века”. Тема овогодишње манифестације је културно наслеђе и одрживи развој. 

 
Једно од значајнијих културних наслеђа града Обреновца јесте улица Милоша Обреновића. Са делом старог архитектонског фонда и делом некада бројних занатско-трговачких радњи, може се рећи да још увек постоји амбијетални простор који чини душу града и као такав посебан је у очима посетилаца.  
 
Почетком 20. века у Обреновцу је било више од стотину занатских радњи. Данас је овај број неупоредиво мањи, а оне старе занатлије које и даље чувају традицију старе чаршије представили су своје радове баш на овој изложби.
Многе занатске радње су се угасиле, али су присутне на старим фотографијама. Ова изложба је уједно опомена будућим генерацијама да старе занате сачувају од заборава.
 
 
 
Милован Ђорђевић се кожарским занатом бави више од четрдесет година. Кажу да је од овог заната некада могло лепо да се живи. Данас су се времена променила, али овај занат преживљава. За израду једног вуненог прслука потребно је више од 15 дана. 
Жикина пекара уз чије су мирисе одрастали многи Обреновчани отворена је 1970. године. Пекарски занат се са генерације на генерацију преноси пуних 40 година. 
На крају главне улице и данас постоји стара браварска радионица Нејковић чија аутентична унутрашњост представља прави музеј. 
Радионица Ђорђевић већ готово један век негује древни грнчарски занат. Предмети од глине израђују се ручно и на грнчарском колу. 
Традицију старог занатства негују још и лимар-кујунџија Добривоје Кнежевић, воскарска радња Анђелке Островски и посластичарница “Пчела”, власника Аце Михајловског. Ту је још и кораџијска радионица Дејана Жарковског. Његови преци су вештину прављења кора у Обреновац донели пре много година из далеког Маврова.
Организацију изложбе помогла је и Комисија за културу и образовање Градске општине Обреновац. 
– Ми ћемо омогућити нашој деци да кроз практичну презентацију наших искусних мајстора виде и оно што наше занатлије умеју, односно оно што ће показати као нашу традицију које је остала на овим просторима – рекао је на отварању изложбе Новица Филиповац, председник општинске Комисије за културу и образовање. 
 
 
 
Посетиоци су на отварању могли да пробају и старинске колаче и попију пиће које се још увек производи у Обреновцу – бозу.
 
Ауторка изложбе је Зорица Петровић-Правдић, а изложба ће бити отворена до 19. септембра.