Прошле године је започет озбиљан пројекат који подразумева израду Студије о квалитету бунарске воде. Почетком августа ове године почела је друга фаза, која је логични наставак овог веома значајног посла.

Обреновачка општина се може похвалити да је највећи део становништва прикључен на водовод. Међутим, постоје села до којих вода још увек није дошла нити ће доћи у наредних неколико година. ЈП за заштиту и унапређење животне средине Обреновац ће ове године финансирати анализе бунарских вода у свим месним заједницама које нису обухваћене водоводом, а биће поновљен и одређени број анализа због контроле.

Приликом узимања узорака, узимају се основни подаци о власнику, прави се скица положаја бунара у односу на стамбене и помоћне објекте. Сваки бунар се фотографише, бележе ГПС координате, мери дубина бунара и дубина воде у њему, пречник, на који начин се вода црпи, да ли је то машински или ручно, да ли је копан, или бушен, када је бунар изграђен, када је последњи пут чишћен, колико домаћинстава користи воду из појединог бунара… Затим се узимају основни подаци о томе колико чланова домаћинства користи воду из бунара, колико су удаљене септичке јаме и одлагалиште стаињака, да ли у близини бунара постоји неки други објекат који може утицати на квалитет воде, какав је подзид и цеви.

На узорцима се одређују физичкохемијски и микробиолошки параметри, а одређиваће се и садржај инсектицида, фунгицида, хербицида и органских фосфатних и амонијачних нитратних ђубрива.

По завршетку анализа и изради студије, резултати ће бити презентовани заинтересованој јавности. Анализираће се упоредни резултати из 2009. и 2010. године.

Анализе бунарских вода на територијама које нису обухваћене водоводом ће се наставити и наредних година, све док цела општина не буде покривена водоводом.