Banjsko lečilište je danas, posle više od 117 godina od njegovog otvaranja, rekonstruisano. Poslednji radovi na kompleksu rađeni su 1900. godine. Zgrada Opštinskog kupatila zadržala je nekadašnji lik, kao jedno od znamenja uspomena na stari Obrenovac. Izvorište vode bogate lekovitim sastojcima je jednako izdašno kao nekada, što je nanovo osnažilo interes da se investira u sve što je potrebno da se obrenovačka banja upodobi standardima banjskog centra 21. veka. Aktivnosti na uređenju kupatila sa mineralnom vodom započete su u februaru 2017. godine, dok je krajem jula lamela B dobila novi izgled. Građani na raspolaganju imaju sedam novih kada, prostor za ordinaciju i lekarsku službu kao i prostor za fizikalnu terapiju.

Izvorište banjske vode “Cevka” kod Hotela “Obrenovac” jedno je od omiljenih izletišta Obrenovčana. Na prostoru popularne ,,Cevke“ nalazi se 17 novih tuševa, opremljene svlačionice i postavljena je javna rasveta. Rekonstrukcija je završena u avgustu 2017. godine. Naredna faza podrazumeva postavljanje novih bazena, izgradnju pristupnih saobraćajnica i postavljanje parking mesta. Prostor je obogaćen dečijim igralištem i, sportskim terenom za odbojku, kao i velikim brojem klupa. Kompletanizgled popularna ,,Cevka“ dobiće u toku 2018. godine.

Među zelenim oazama Obrenovca, jedna od najpoznatijih je “Jozića koliba”, istorijsko-ekološki lokalitet kraj obale Kolubare. To je svojevrsna ekološka bašta, u kojoj se odgajaju mnoge autohtone i egzotične biljne vrste, utočište za ptice i druge životinje, ali i rezervat zaštićenih  hrastova lužnjaka, koji odavno predstavljaju retkost, ne samo na ovim prostorima. Najstarije zaštićeno područje u Obrenovcu, posebne prirodne vrednosti, pod nazivom „Grupa stabala hrasta lužnjaka kod Jozića kolibe“ proglašeno je spomenikom prirode 1996.godine. Za ovaj spomenik prirode je određenIII (treći) stepen zaštite i mere zaštite kojima se zabranjuje preduzimanje bilo kojih radnji koje bi izmenile njegov današnji izgled i dovele u pitanje njegov biološki opstanak. Starost stabala u proseku iznosi oko 200 godina.Stabla dominiraju prostorom i celom kompleksu daju pejzažnu atraktivnost.

Prirodno dobro ”Obrenovački Zabran” je 2013. godine proglašeno zaštićenim područjem kao spomenik prirode. Udaljeno je od centra Obrenovca 1,5 km, ušuškano između desne obale reke Save i leve obale Kolubare. ZP

„Obrenovački Zabran“ predstavlja zelenu oazu za stanovništvo neposredne okoline. Obuhvata 47,77 ha, od čega je pod autohtonom šumskom vegetacijom 41,82 ha. Najznačajniji deo ove celine je Jazbinska bara, koja je u režimu II stepena zaštite, zbog retkih zajednica biljne i životinjske vrste, a ostali prostor pripada III stepenu zaštite. Kao najprepoznatljivi predeoni element Zabrana je staza zdravlja Mika Vilotić, koja prolazi čitavom svojom dužinom kroz centralni deo šume, ukupne dužine 1480m.Trim stazu redovno posećuju kako  rekreativci, tako i vrhunski sportisti, kao i oni koji je koriste za mir i relaksaciju šetajući kroz šumu. Uz trim stazu je postavljeno 16 stanica za vežbanje i mobilijar za sedenje, a na kraju trim staze nalazi se teretana na otvoreno. Pored pontona koji je namenjen za sportsko-rekreativne aktivnosti, postavljeni su novi tuševi i česme vezani za sistem gradskog vodovoda. Takođe, urađen je sistem za odvod otpadne vode sa tuševa. Ugrađeni su dodatni reflektori za pojačano osvetljenje forlanda i dečijeg igrališta.

Omiljeno mesto mnogih Obrenovčana, izletnička šuma Zabran, uređeno je i tokom 2017. godine kada je postavljeno je 10 roštilja, 5 kanti za đubre, jedna nadstrešnica „Smrčak“ i uskoro će biti postavljena i kabina za presvalačenje pored pontona u forlandu.

Arboretum kao zelena površina specijalne namene prostire se na 1,66 hektara i pre svega je namenjen edukaciji (upoznavanju posetilaca sa različitim kako egzotičnim tako i autohtonim biljkama) ali omogućava relaksaciju, šetnju i odmor. Udaljen je na samo par minuta od centra grada. Pored urbanog mobilijara, postavljene su i table sa opisom biljnih vrsta, kako bi se posetioci upoznali sa najbitnijim karakteristikama biljaka koje se tu nalaze. U perspektivi je da se na prostoru Arboretuma izgradi Prirodnjački dom.

Jedan deo Arboretuma je izdvojen, ograđen i oivičen drvećem. U tom odvojenom delu sse nalazi PET park i postavljen je mobilijar za pse.

Sportsko kulturni centar Obrenovac u svojoj ponudi ima otvoreni i zatvoreni bazen olimpijskih dimenzija. Posebnu pogodnost čini izvanredno grejanje zatvorenog plivališta, iz toplovoda obrenovačkih termoelektrana, koje omogućava temperaturu vode 30 stepeni. Uz podno grejanje, kupatila sa tuš – kabinama, u ponudi su i dve saune kapaciteta 35 korisnika, uz stalni nadžor ekipe lekara i spasilaca. Početkom novembra 2017. godine su započeti radovi na izgradnji novog dečjeg bazena sa atrakcijama u sklopu postojećih spoljašnjih bazena u Obrenovcu. Bazen će biti na dva nivoa sa raznim vrstama atrakcija, predviđenim za decu do 12. godina i biće dostupan najmlađima već tokom leta 2018. godine

Obrenovačko leto je manifestacija od značaja Gradske opštine Obrenovac koja svaki godine privlači veliki broj kako učesnika tako i posetilaca iz Obrenovca i okoline. Program je osmišljen kao letnja festivalska manifestacija, koja ima za cilj da predstavi različite forme umetničkog stvaralaštva, od vizuelnih umetnosti, preko dizajna, muzičkih dešavanja, pozorišnih i izvođačkih umetnosti. Manifestacija se otvara prvog jula svake godine i traje do kraja avgusta a ulaz na sve događaje je besplatan.

Festival narodnog stvaralaštva i folklorne tradicije ”Međunarodni susreti u Obrenovcu” je manifestacija koja se svake godine sredinom avgusta organizuje na u Obrenovcu. Okuplja veliki broj domaćih i inostranih folklornih ansambla.  Tokom trajanja festivala sva folklorna društva imaju nastupe na Gradskom trgu i defile kroz grad kako bi prikazali svoje nošnje i kulturnu baštinu zemlje iz koje dolaze. Za vreme festivala organizovan je i etno bazar. Festival se organizuje od 2009. godine i do sada su na manifestaciji gostovali ansambli iz  Slovenije, Slovačke, Češke, Čilea, Bugarske, Republike Srpske, Grčke, Poljske, Argentine, Turske, Meksika, Španije, Francuske, Venecuele, Perua…

,,Grad otvorenog srca” je manifestacija koja se tradiconalno organizuje na početku svake godine. Po ugledu na beogradsku akciju „Ulica otvorenog srca”, 1. januara  deci Obrenovca srećnu Novu godinu poželi veliki broj muzičara, pesnika, plesača, klovnova… U sklopu programa održavaju se pozorišne predstave, koncerti horskih grupa, nastupi svih KUD-ova sa teritorije opštine Obrenovac kao i nastupi baletskih grupa. Svake godine dodele se nagrade najuspešnijim učesnicima likovnog i literarnog konkursa. U drugom delu programa predstavljaju se i deca koja su u protekloj školskoj godini postigla izuzetne rezultate u različitim oblastima – sport, umetnost, nauka.  Osnovna ideja ove manifestacije je promocija kulture duha, tela, zdravog življenja i humanosti.

Obrenovački vašar

Ima li ičeg što odoleva zubu vremena uspešnije od vašara? Mislite da to nije tačno? Da ono što pod tim imenom poznajete više ne postoji, ili da je sasvim drugačije od onoga što su poznavali vaši roditelji, ili njihovi?

No, čak i da su vašar samo kulise onoga što se na njemu zbiva, traži i nalazi, teško se može poreći uporno, autonomno, asinhrono trajanje forme ispunjenja te iskonske i univerzalne potrebe ljudske za utapanjem u vrtlog tržnice, pozornice, praznika jela i pića, igre, hazarda, atrakcije, parade, korzoa… jer vašar ne možemo ni definisati, ni opisati. Možemo ga samo… nabrajati.

Pa i te se kulise menjaju neuporedivo sporije od svake mode i talasa tehnoloških inovacija. Na vašaru ćete potražiti poslasticu čije ste ime i ukus davno zaboravili. Ili ih niste ni znali. Poželeti jagnjetinu sa panja. Kupiti licidersko srce. Takmičiti se da osvojite dranguliju nepoznate namene. Gledati veštine i predstave strane vašem senzibilitetu. Ni sva sila iskustava sa filmskim avanturama ili virtuelnim igricama poslednje generacije neće vas učiniti nezainteresovanim za uživanje u jednostavnim, bajatim, naivnim igrama u senci vašarskog šatora. Za uzbuđenja u vožnji ringišpilom. Vratolomijama vozača na zidu smrti. Egzibiciji gutača plamena i noževa…

Pokušaćete da kupite jeftinije ono što ste hteli. Ili kupiti i ono što niste. Istrpeti vrućinu, prašinu, buku, kišu, bol u nogama, odlučno zaboravljajući, bar na jedan dan, na klimatizovane i udobne tržne centre punije svega i svačega od svakog vašara. Ili, naravno, doći da prodate ili pokažete bilo šta od toga. A možda – jednostavno doći, ne tražeći za to nikakvog razloga. Osim toga da je – vašar. U Obrenovcu!

U kalendaru vašara u Srbiji, obrenovački zauzima dva mesta. Petrovdan i Krstovdan. Koliko liči na druge, a koliko je poseban, teško je reći. Kao i definisati vašar uopšte. Ali je lako osetiti svu zavodljivost tog samoniklog i spontano kreiranog spektakla. Podleći snazi njegovog magnetizma, poput desetina hiljada drugih, u zbunjujućem mnoštvu koje kida sve poznate dimenzije ovog grada.

Tako je vašar i sam osobeno svedočanstvo vitalnosti Obrenovca. Uravnoteženosti njegovih centripetalnih i centrifugalnih sila. Koje, kao na snažnoj i uzbudljivoj vašarskoj vrtešci, čine da ovaj grad živi i tamo i ovde, kao predgrađe metropole, pogleda uprtog u nju i u zamahu iskoraka ka svetu koji ona simbolizuje, ali i kao centar jednog posebnog bogatstva života, kojem se uvek vraća i ka kojem se stremi, ništa manje voljno i snažno.