Priča o sportu u Obrenovcu nalik je na onu o kulturnom životu. Ako klubovi iz ovoga grada i nisu često dostizali zvezdane visine, to su činili mnogi pojedinci, stvarajući vrhunske karijere van svoga grada i klubova u kojima su stasavali. Ali je u njemu razvijena vrlo široka “baza masovnog sporta”- čak pedesetak sportskih klubova, sa 185 takmičarskih ekipa i preko 4 hiljade registrovanih sportista!
Kao i na nacionalnom nivou, fudbal i FK Radnički Obrenovac, je zadržao epitet najpopularnijeg sporta, bar po broju klubova i takmičenja u koja su uključeni. Možda zato, poslednjih godina Obrenovac je stekao i prvoligaško “iskustvo”, preko svog najpopularnijeg kluba – “Radničkog”. Zato će ulaz u Obrenovac ukrasiti i novi veliki stadion, za sada samo polovično izgrađen.
Nekada je Obrenovac bio poznatiji po ženskom rukometu, jer je istoimeni klub bio više puta prvoligaš. To nije toliko davna koliko daleka prošlost, jer je ovaj klub nedavno morao da krene od novog početka.
Sada se u saveznom rangu takmičenja nalaze ženski odbojkaški klub “TENT”, Karate klub “Radnički” i Vaterpolo klub “TENT”, Kajak kanu klub “Bora Marković” i rukometni klub  “Prva  iskra – Radnički”. U republičkom rangu takmičenja su Košarkaški klub “Radnički” i muški odbojkaški klub “TENT”. Na teritoriji Beograda takmiče se šahovski klubovi “Dragan Marković” i “Palež”, te 9 fudbaskih klubova, dok je u opštinskom rangu takmičenja 14 fudbalskih klubova.
Kroz turnire, od saveznog do opštinskog ranga takmiče se: Kik boks klub “Obrenovac”, Karate klub “Palež”, Džudo klub “Radnički”, Klub za sinhrono plivanje “TENT”, 3 auto-moto kluba, Teniski klub “Nec”, Odbojkaški klub “Alfa”, Streljačke družine “Milan Milosavljević – Selja” iz Mislođina, “Stubline” i “Obrenovac”, Sportsko ribolovačko društvo “Kolubara”, te Udruženje sportskih ribolovaca “Zabrežje”.

Obrenovac je na razmeđu 19. i 20. veka počeo da se razvija u banjsko-turistički centar. Taj razvojni tok je davno prekinut, a onaj koji ga je zamenio izbrisao je ovaj grad sa turističkih mapa. No, ambicije te vrste nisu nestale, ni banje što se tiče, jer  njen prirodni potencijal je očuvan, ali je danas uloga pokretača razvoja turizma pripala u prvom redu sportu, jer Obrenovac ima mnoštvo uređenih sportskih terena i komfornih objekata i kvalitetne smeštajne kapacitete. Uz blizinu Beograda, umerenu klimu, atraktivne prirodne potencijale, naročito u priobalju Save i Kolubare, te odlično daljinsko grejanje hotela i svih zatvorenih sportskih terena, to ga čini privlačnim za sportiste i rekreativce tokom čitave godine.

Ono što su Ada Ciganlija i Košutnjak za Beograd, za Obrenovac je Zabran, predivna  “urbanizovana” šuma koja se pruža od  hotelskog parka na ulazu u Obrenovac iz pravca Beograda – do ušća Kolubare u Savu, zajedno sa plažom na obali Save. Bio je to nekad  davno, zatim napuštan od mnogih i prepušten sebi i prirodnoj stihiji, a naposletku  ponovo negovan kao dragocenost, koja traži da ono što podari čarobno sazvučje vode i zemlje ipak bude brušeno – ljudskom rukom.

Ovo poslednje dodaje ono što Obrenovac čini ozbiljnim sportskim centrom.  Pre svega, velika sportska hala u Domu kulture i sportova, korisne površine oko 2 hiljade kvadratnih metara, koja nudi rukometni, dva košarkaška, ili čak tri odbojkaška terena, sa tribinama kapaciteta oko 1.500 mesta. Tu je i kompleks olimpijskih bazena- otvoreno i zatvoreno plivalište sa saunom, koji su na raspolaganju čitave godine. A za one koji u ovaj sportski centar dođu iz daleka i na duže vreme – i Hotel “Obrenovac” sa preko 260 kreveta, koji se nalazi kraj bazena, na samom ulazu u grad iz pravca Beograda.

Obrenovac ima i mnoštvo drugih sportskih terena i objekata. Nekoliko fudbalskih stadiona, sa kvalitetnim terenima, teniskih igrališta.

Kao grad na tri reke, Obrenovac je okrenut i ribolovu i sportovima na vodi. Na obali Save, u naselju Zabrežje, sedištu stare rečne luke, nalazi se prostor Kajak-kanu kluba “Bora Marković”, koji pruža odlične uslove za  rekreativno  i profesionalno  bavljenje  veslačkim  sportovima.

Znatni deo obrenovačkog “atara” je – bogato lovište. Lovna površina rasprostire se na oko 33 hiljade hektara, povoljne konfiguracije terena i bogata raznovrsnom divljači. Tu se mogu naći srna, zec, lisica, šakal, divlja mačka, a od pernate divljači: fazan, poljska jarebica, prepelica, divlji golub, divlja patka i divlja guska u seobi.