Položaj malog grada u neposrednoj blizini i ogromnoj senci velikog odredio je  i neke osobenosti kulturnog života u Obrenovcu, naročito u novije vreme. Zbog njega se ovde  samo delimično razvila matrica provincijske kulturne autonomnosti, karakteristična za gradove slične veličine, a znatnije udaljenosti od većih centara. Veliki broj Obrenovčana upućen je na bogatu kulturnu ponudu i široke mogućnosti Beograda, udaljenog svega tridesetak minuta vožnje autobusom. To je omogućilo neposrednu komunikaciju sa gotovo svim institucijama kulture u glavnom gradu, ali i znatno uticalo na vidove i ambicije “sopstvene” kulturne produkcije.
Naravno, kulturni razvoj Obrenovca pratio je njegove opšte razvojne tokove. Još sredinom prošlog veka, Palež je izašao na glas kao “veselo mesto, u kome se mnogo i lepo peva”. A i igralo se, pa je pored vlastitih pesama imao i svoje kolo – “Paležanku”. Nešto od toga blaga sačuvao je svojim zapisima kompozitor Kornelije Stanković.
Svoj prvi kulturni centar Obrenovac je dobio 1932. godine, kada je izgrađen i otvoren “Sokolski dom“, koji je bio stecište i središte sportskog i kulturnog života. U njemu su se okupljali i radili intelektualna i gradska elita, humanitarne organizacije, pevačka društva, sportisti, lovci, zanatlije, trgovci. Važno je naglasiti da je Dom podignut dobrovoljnim prilozima  plemenitih Obrenovčana, kako piše „Glas Valjeva“, 1928 godine, odnosno, prilozima obrenovačkih udruženja, građana i privrednika, a da je  jedan od najvećih donatora bio Kralj Aleksandar. Plac i prilog dala je tadašnja opština. Dugo je ova lepa zgrada bila napuštena i zapuštena, a sada je spremna da nastavi tradiciju zasnovanu tridesetih godina prošloga veka.
U međuvremenu, centar kulturnog i sportskog života Obrenovca postao je Dom kulture i sportova, otvoren 1982. godine, koji se danas “krije” iza naziva Sportsko-kulturni centar Obrenovac. U Domu kulture su pozorišno-bioskopska sala sa 700 sedišta, mala sala sa kamernom scenom, likovna galerija, gradski bioskop koji prima 450 gledalaca i drugi prateći prostori. U njemu je i ogranak matične biblioteke, druge centralne kulturne ustanove u Obrenovcu. Impozantna i interesantna građevina delo je arhitekte Dragana Ilića

 

Pod okriljem Doma kulture rade mnoge umetničke grupe: Baletski studioMali amaterski teatar, hor “Obrenovačke devojke“, raznovrsne umetničke škole.
Folklorno nasleđe neguje nekoliko kulturno-umetničkih društava: “Dragan Marković” iz Zabrežja, “Prva Iskra” iz Bariča, “TENT” i “JEKA” iz Obrenovca, ansambli iz Stublina, Skele i Velikog Polja.

 

Drugi obrenovački centar kulturnih dešavanja je biblioteka “Vlada  Aksentijević”. Biblioteka je smeštena u atraktivnoj i najstarijoj varoškoj građevini, “česnom domu”porodice Mihailović sa početka 19. veka, u kojoj je nekada i sam Knjaz Miloš bivao čest gost, zbog čega je i danas poznata kao Milošev  konak. Pored centralne zgrade, bibliotečku delatnost obavlja u četiri ogranka (u Sportsko kulturnom centru, naselju Rojkovac, u Stublinama i  ogranku „Pavle B. Nikolić“), sa ukupnim fondom od oko 100.000 bibliotečkih jedinica.  Kao svojevrstan informaciono-kulturno-obrazovni centar Obrenovca, Biblioteka pored osnovne delatnosti, organizuje u centralnoj zgradi prateće programe: književne večeri, tribine, izložbe, koncerte, kamerne pozorišne  predstave, konkurse, radionice… Neguje i izdavačku delatnost koja je, uglavnom, usmerena na izdanja obrenovačkih književnih stvaralaca i dela koja obrađuju zavičajnu istoriju i baštinu Obrenovca. Biblioteka je osnivač i Književne nagrade  „Biblios“. U Biblioteci sečuva spomen-zbirka obrenovačkog slikara Vojislava Stamenića i biblioteka celina Stanislave i Milosava Bojića. Članovima Biblioteke dostupni su svi bibliotečki fondovi u slobodnom pristupu, čitaonica i računari sa internet vezom. Na sajtu Biblioteke (www.bibliotekaobrenovac.org ) dostupna je Digitalna kolekcijakulturne baštine Obrenovca koju čine digitalizovane knjige, periodika, razglednice, fotografije, plakati, bibliografije i druga građa, koja se stalno dopunjuje novim sadržajima. Osnivač i finansijer Biblioteke „Vlada Aksentijević“, Obrenovac je Skupština grada Beograda.
U Obrenovcu su se ukorenile i neke stalne kulturne manifestacije – prolećne i letnje likovne kolonije u Zabranu i Jozića kolibi, festivali dečjih folklornih ansambala i dramskih grupa.

,,Grad otvorenog srca” je manifestacija koja se tradiconalno organizuje na početku svake godine. Po ugledu na beogradsku akciju „Ulica otvorenog srca”, 1. januara  deci Obrenovca srećnu Novu godinu poželi veliki broj muzičara, pesnika, plesača, klovnova… U sklopu programa održavaju se pozorišne predstave, koncerti horskih grupa, nastupi svih KUD-ova sa teritorije opštine Obrenovac kao i nastupi baletskih grupa. Svake godine dodele se nagrade najuspešnijim učesnicima likovnog i literarnog konkursa. U drugom delu programa predstavljaju se i deca koja su u protekloj školskoj godini postigla izuzetne rezultate u različitim oblastima – sport, umetnost, nauka.  Osnovna ideja ove manifestacije je promocija kulture duha, tela, zdravog življenja i humanosti.

Obrenovačko leto je manifestacija od značaja Gradske opštine Obrenovac koja svaki godine privlači veliki broj kako učesnika tako i posetilaca iz Obrenovca i okoline. Program je osmišljen kao letnja festivalska manifestacija, koja ima za cilj da predstavi različite forme umetničkog stvaralaštva, od vizuelnih umetnosti, preko dizajna, muzičkih dešavanja, pozorišnih i izvođačkih umetnosti. Manifestacija se otvara prvog jula svake godine i traje do kraja avgusta a ulaz na sve događaje je besplatan.

Festival narodnog stvaralaštva i folklorne tradicije ”Međunarodni susreti u Obrenovcu” je manifestacija koja se svake godine sredinom avgusta organizuje na u Obrenovcu. Okuplja veliki broj domaćih i inostranih folklornih ansambla.  Tokom trajanja festivala sva folklorna društva imaju nastupe na Gradskom trgu i defile kroz grad kako bi prikazali svoje nošnje i kulturnu baštinu zemlje iz koje dolaze. Za vreme festivala organizovan je i etno bazar. Festival se organizuje od 2009. godine i do sada su na manifestaciji gostovali ansambli iz  Slovenije, Slovačke, Češke, Čilea, Bugarske, Republike Srpske, Grčke, Poljske, Argentine, Turske, Meksika, Španije, Francuske, Venecuele, Perua…