МЗ “ЗВЕЧКА”
Адреса: Драге Вуковића Корчагина 171
Телефон: 011/8765-404
Виши референт за административно техничке послове МЗ Звечка: Сребренка Вуковић, тел. 064/8322-052

Председник привременог Савета МЗ
Дарко Врачевић 066/8324-252
заменик: Милош Милојевић 063/526-955

Село Звечка се налази на 44 степена и 12 секунди северне географске ширине и 20 степени, 9 минута и 32 секунде источне географске дужине.

Простире се дуж магистралинх путева који воде ка Ваљеву, односно према Шапцу и на међупростору између ова два путна правца, па зато имамо ваљевски део Звечке, шабачки део Звечке и трећи део који многи зову село Звечка.

По повшини и по броју становника Звечка је једно од највећих села у општини Обреновац, са 18.84 км2, око 7.500 становника у 2.226 домаћинстава у 52 улице.

Село Звечка је веома стара насеобина. Настало је исељавањем становништва које је живело у насељу Бреска. Због честих поплава људи су тражили неко погодније место за живот, па су се зато почели насељавати на данашњу територију села Звечка, на простору где се данас налази црква у то време звано “Ружичина међа”.

О имену села Звечка постоје две легенде. По првој легенди када је Свети Сава пролазио овим крајевима старешина села дочекао га је звоњавом клепетуше која је била окачена на дрво. Када га је Свети Сава упитао где су звона и зашто их нема старешина је рекао да има 99 разлога за то. Свети Сава је дао кесу пуну новца за куповину правих звона, а од звекетања новца и звекетуша остало је име Звечка.
По другој легенди име села Звечка је настало по звекету оружија током битке између Мађара и Турака на локацији “Градац”.

Знамо да је Свети Сава живео крајем XII и почетком XIII века, тако да се може рећи да село Звечка датира од пре овог периода.

У званичним документима која је сачинио Јоаким Вујић 1717. године помиње се насеље од 8 домаћинстава под именом Децска – са потписом Ваљевског дистрикта.

Школство у селу Звечка почело је 1866. године. Прва школа година била је у Петрашевића конаку који сада не постоји. Стара школска зграда подигнута је почетком XX века и као таква постоји и данас, али је агенција за приватизацију продала ту зграду.

Сеоска црква “Рођење Пресвете Богородице” саграђена је на месту старе цркве брвнаре 1887. године. У овој цркви налазе се две чудотворне иконе. По легенди једна од њих је икона Богородице која се не може сликати никавим фото-апаратом или снимати камером јер је снимак увек нејасан, а лице Богородице пресвучено некаквом скрамом. Икона Богородице и икона Исуса Христа сматрају се чудотворним, и многи брачни парови, који немају деце, долазе да се поклоне овим иконама верујући у њихову чудотворну исцељитељску моћ.

Црква се налази под заштиттом Завода за заштиту споменика као појединачно добро.

На територији села Звечка налазе се три споменика и спомен плоча:

– споменик палим борцима у ратовима од 1912. до 1918. и од 1914. до 1945. године,
– споменик палим борцима у Другом светском рату (у центру села),
– споменик палим борцима за ослобођење Обреновца (у улици Браће Лазића бр. 44),
– спомен плоча српској војсци из Другог српског устанка (на згради Дома МЗ Звечка).

Од важних људи пореклом из села Звечка треба поменути капетана Петра Ерића, учесника Првог и Другог светског рата.

Од привредних субјеката, на територији села Звечка ради:

– 4 пекаре,
– већи број приватних трговина мешовите робе,
– стовариште грађевинског материјала “Шеховић”,
– две гасне станице “Плински гас” и “Тренд2”,
– више металско браварских радионица,
– неколико стоваришта секундарних сировина,
– неколико ауто сервиса,
– салон аутомобила “Фиат Весић” и
– фирма за изградњу и реконструкција путева “Путарац”.

Иако се налази у непосредној близини ТЕ “НИкола Тесла” село Звечка нема изграђен топловод, а нема ни канализациону мрежу. Поједини делови села Звечка нису обухваћени водоводом и телефонском мрежом. Кроз Звечку пролази индустријски колосек и дели село на два дела. У употреби су два пружна прелаза необележена светлосном сигнализацијом.