У месној заједници Ратари у току су радови на асфалтирању Зидарске улице. Улица је деценијама била под имовинско правним спором, те је према речима председника Савета месне заједнице, Предрага Миливојевића, била ругло, јер није могла бити асфалтирана.

Радове је данас обишао председник градске општине Обреновац Мирослав Чучковић који је навео неколико важних пројеката који су дефинисани као предуслов развоја ове месне заједнице у наредном периоду.

– Ратари и Бргулице су села која су највише пропатила због изградње аутопута у другој фази. Ми смо поред редовних активности асфалтирања сокака и улица, дефинисали неколико важних пројеката за ову месну заједницу. Прва и основна ствар јесте да ће се општина активно укључити у процес за изградњу заштитне обалоутврде око сеоског гробља. С обзиром да ће ископ песка који врши приватна компанија бити завршен у наредних 20ак дана, ми ћемо томе апсолутно посвећено прићи и заједно са њима урадити ту врсту осигурања гробља, како не би дошло до одрона, или до уништења гробних места – нагласио је Чучковић.

Друга важна активност, по Чучковићу, је тотална реконструкција свих саобраћајница, посебно оне саобраћајнице која је преорана због извоза материјала за аутопут.

– Трећа ствар, је да ћемо покренути иницијативу да се уз школу у Ратарима направи истурено одељење предшколске установе, у коју ће моћи да долазе деца из Кртинске, Уроваца, Шабачког дела Звечке, тако да Ратари постану, тако рећи, регионални предшколски центар. И последња ствар јесте да наше Јавно предузеће за изградњу пројектује независтан систем канализације, и Ратари ће бити прво село у коме ће бити урађен такав систем – истакао је Чучковић и закључио да би овакав план за развој села требало да спречи младе да га напуштају.

Директор Јавног предузећа за изградњу Обреновца Милан Марошанин је нагласио да када се реше имовинско правни односи предузеће одмах са општином Обреновац улази у решавање асфалтирања тих улица.

– Ово је један од 168 примера који имамо на територији општине Обреновац и што је најгоре није то крај. На многим местима, у многим месним заједницама, имамо нерешене имовинско правне односе на некатегорисаним путевима, и овог пута бих замолио све наше суграђане да што пре реше проблеме око легализације саме путне инфраструктуре, јер ћемо одмах након тога моћи да приступимо асфалтирању. Данашњи радови су наставак радова на 100 улица ове сезоне, време нам је послужило и радићемо до краја децембра – казао је Марошанин и додао да је данас расписана јавна набавка у вредности од 30 милиона динара за уређење некатегорисаних путева на деоницама на којима је потребан стругани асфалт.

– До краја године ћемо кренути са насипањем струганог асфалта, а у међувремену настављају се радови и на сечењу обала, прокопавању путних канала и изради цевастих пропуста – објаснио је Марошанин.